Veszprém

2017.06.29. 15:16

Állatkerti strandolás Veszprémben

VESZPRÉM - A hőségben nemcsak ivóvízből fogy sokkal több, hanem hűtik is az állatokat. Még az extrém meleget jól tűrő dromedároknak is jólesik, hogy a gondozójuk naponta kétszer slaggal locsolja őket.

Molnár Sándor

Nem csak az emberek számára jelentenek kihívást a forró napok. Így vannak ezzel mind a vadon élő, mind a házi állatok is. Török László állatkert- igazgató hangsúlyozta, hogy fokozottan ügyelnek arra, hogy az állatoknak legyen lehetőségük ilyenkor visszahúzódni egy árnyékos helyre.

A kimondottan meleg napokon az orrszarvúak korábban visszamehetnek a hűvös istállóba, és előfordul, hogy hamarabb zárják be a zsiráfokat és az elefántokat is. A dolgozók odafigyelnek arra, hogy mindig legyen friss, hűvös ivóvizük az állatoknak, ezért naponta többször cserélik azt. A legjobb dolguk mégis a pingvineknek és a fókáknak van, hiszen ők egész nap lubickolhatnak a medencékben.

A hőségben nemcsak ivóvízből fogy sokkal több, hanem hűtik is az állatokat
Fotó: Penovác Károly

A Szavanna-kifutóban az orrszarvúak részére dagonyázó is készül. A mintegy két centiméteres sárréteg, amely rájuk tapad, ha belehemperegnek, a hűsítő hatás mellett védelmet is nyújt a szúnyogok és a böglyök ellen.

Marokházi Katalin fel-adata, hogy mindig új, "hűsítő" ötletekkel lepje meg a lakókat. Idén lefagyasztott gyümölcskoktélt kaptak a majmok, akik nagy örömmel fogadták a fagyiszerű finomságot.

Ebben az időszakban fokozott figyelnek a növények locsolására is, és a látogatókról sem feledkeznek meg a meleg napokon. Részükre párásítókat helyeztek ki, melyek száma idén már hatra bővült a 30 hektáros területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!