Veszprém

2015.05.06. 13:12

A walesi hercegi pár a fővárosban

Királyi vendégei vannak Budapestnek: magyar államfői meghívásra hétfő délután Budapestre érkezett a walesi hercegi pár, Károly trónörökös és hitvese, Diana hercegnő - írta a Napló 25 éve.

Balassa Gergő

A hercegi párt és kíséretét (a társalkodónőtől kezdve a hercegi inasig 21 fős személyzet áll Charles herceg és Diana hercegnő rendelkezésére) szállító repülőgép kisebb technikai hiba miatt némi késéssel, 16.45-kor landolt a Ferihegyi repülőtéren. A brit és magyar nemzeti lobogókkal díszített kormányváró elé gördülő hercegi különgépet a betonon végigfutó vörös bársonyszőnyeg mentén felsorakozott katonai díszegység fogadta.

A gépből kiszálló hercegi párt elsőként a vendéglátó, Göncz Árpád ideiglenes köztársasági elnök és felesége köszöntötte. A trónörökös a magyar államfő balján a tisztelgő díszegység csapatzászlójához lépett, és fogadta a tisztelgő katonák parancsnokának jelentését. A katonazenekar eljátszotta a brit és a magyar himnuszt, majd a trónörökös megszemlélte a tiszteletére felsorakozott díszegységet.

Gyermekek virágcsokorral kedveskedtek a walesi hercegnek és a hercegnőnek, majd a vendégek és a vendéglátók kölcsönösen bemutatták az államfőnek kijáró fogadtatási ceremónián megjelent magyar és brit személyiségeket. Vendégek és vendéglátók ezután gépkocsiba szálltak, és a Hősök teréhez indultak.

A fellobogózott téren a repülőtéri fogadtatáshoz hasonlóan a Magyar Honvédség díszegységének sorfala várta a walesi hercegi párt. Charles herceg fogadta Elkán Károly vezérőrnagynak, a budapesti helyőrség parancsnokának jelentését, majd a koszorúzási zene hangjai mellett a kegyelet virágait helyezte el a Magyar Hősök emlékművén. A megemlékezést a kifeszített kordon mögül több ezer fővárosi lakos tekintette meg.

A térről a Parlamentbe vezetett Károly trónörökös útja. Elsőként vendéglátójával, Göncz Árpáddal, a Magyar Köztársaság ideiglenes elnökével folytatott eszmecserét, majd Németh Miklós ügyvezető kormányfővel találkozott az Országház delegációs termében. Este a magyar államfő díszvacsorát adott a hercegi pár tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!