Veszprém

2016.09.30. 14:00

A veszprémi jelképek múltjában

Érdekes helytörténeti bemutatást hallhattak azok az érdeklődők, akik a Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület szervezésében a Völgyikút utcai Idősek Otthonába ellátogattak: részesei lehettek egy nem mindennapi pecsét- és címertörténeti előadásnak.

Jákói Bernadett

Földesi Ferenc helytörténeti kutató évek óta foglalkozik Veszprém egykori, a város hivatalosan használt címereinek, pecsétjeinek, zászlóinak történeti feldolgozásával, a közigazgatás múltjában betöltött szerepeikről. 

Mióta létezik a város címere, miért pont a lovas vitéz a szimbóluma Veszprém címerének? S milyen várospecséteket használtak az egykori okleveleken? Az előadásban megtudhattuk és megismerhettük a történelmi Veszprém a XX.sz. közepéig használatos címer és pecsét szimbolikáit, s azok jelentőségét . Aki figyelmesen járja ma a város utcáit, a mai középületeken is megtalálhatóak a város és a vármegye korábbi és ma is használatos jelképei, amiket különböző képzőművészeti alkotások őríznek. Az egykori mesterek kétkézi munkái hagytak emléket a középületeken, homlokzatokon, kapu és ablaküveg díszítésekként az utókornak.

A címerek, pecsétek, zászlók  múltja őseink üzenetét is hordozzák (fotó: Jákói Bernadett)


Földesi Ferenc előadása nagyon fontos értelmezésekre mutatott rá.  Mindazokra a kérdésekre is  kaphattak információkat a hallgatók , amik a hétköznapi ember számára fel sem tűnnek, kevésbé kerül a mindennapi  érdeklődés fókuszába. Rávilágított arra is, hogy a középületekre érdemes egy kicsit értő szemmel is rápillantani, mert múltbéli üzeneteket közvetítenek a mai polgárok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!