Veszprém

2017.02.05. 15:30

A tekebajnok fotózásra váltott - Számára az állandóságot szeretett városa, Veszprém jelenti

Ha te nem mosolyogsz, rád sem fog mosolyogni senki - állítja Chalupáné Németh Gizella, az egykori tekebajnok, sportmenedzser, aki nemrég ismét váltott.

Őrsi Ágnes

Újabb hobbiba fogott nyugdíjas-éveire. Nem a kényszer vitte, hanem saját elhatározás, mert szerinte az a legjobb út, amelyről mi magunk döntünk.

A Németh család Veszprémben, a Síp utcában lakott, az úgynevezett ONCSA-házak egyikében. Mai értelemben talán szociális bérlakásnak lehetne hívni ezt az elhelyezési formát. A lényeg az, hogy a Séd völgye feletti utcában, kilenc gyerekkel (négy fiú és öt lány) lakott egy egyszobás házban a Németh család. Gizike azt mondja, a sok gyerek garancia volt arra, hogy otthon is mindig elegen voltak, és a völgyben, ahol a legtöbbet megfordultak, is tudtak vigyázni egymásra.

Gizella gyakran örvendezteti meg fotókkal ismerőseit, barátait
Fotó: archív

Ma már nehéz elképzelni, milyen is lehet az élet ott, ahol kilenc gyermekről kell gondoskodni, például napon-ta meghatározni azt, hogy ki menjen fél hétre a pékhez a négy darab kétkilós kenyérért, ami a reggelihez, az elcsomagolt tízóraihoz, az ebédhez és a vacsorához elég volt. Ennivaló mindig volt, meg rend és fegyelem is, ami részben a sportnak köszönhető. Ugyan nem a szülők révén, de ők lettek a tekecsalád. Katalin napján vagy karácsony másnapján éjszakába nyúló tekepartikat bonyolítottak le ők kilencen - ahány báb is van egy partiban. A kilenc gyerekből nyolc aktívan tekézett, sportköri kereteken belül, egészen az országos bajnoki címig.

Gizike életét is meghatározta a sport. Kezdődött a tekével, majd jött a futás, meg a sokízületi gyulladás, amit azért kapott, mert a fagyos hidegben egy szál tornacipőben futott a Gulya-dombon. A betegségből ugyan nem lehet igazán kigyógyulni, de amikor jobban lett, elkezdett röplabdázni. Mellette tekézett is, részben Veszprémben, részben Pesten, ahova 1959-ben költözött, miután férjhez ment. A helyismeret a két városban munkahely szempontjából is jól jött: a Balaton Bútorgyár, majd a VÁÉV anyagbeszerzőjeként őt tartották a legjobbnak.

Gizike 1970-ben költözött vissza Veszprémbe, ahol munka mellett megszerezte az edzői képesítést. Meglepő életút az övé. Miközben új és még újabb sportágakról, tel-jesítményekről beszélünk, ugyanilyen gyakorisággal kell megemlíteni a betegségeket, baleseteket is. Még ötvenéves sem volt, amikor 1987-ben rokkantnyugdíjas lett, miután egy szakszervezeti sportnap végén egyetlen rossz lépés következtében összetörte magát. Jobb lábán ma is látszik a csavarok, vasak helye. Amint újra képes volt járni, a polgármesteri hivatalnál vállalt állást. Telefonközpontos, majd ügyfélirányító lett, jókora közönségsikerrel. Amit mond, mindenkinek szól: Ha te nem mosolyogsz, rád sem fog mosolyogni senki. - Akkora szükségem van a szeretetre! - szakad ki egy sóhaj, amikor az éppen csukott laptopra nézek. Gizike azt mondja, a számítógép a társa. Lánya, aki szintén Gizella, öt éve Németországban él, a gépet unokájával vették. Danival sem egy városban laknak, de hatalmas szeretet fűzi össze őket. Amióta barátságot kötött a számítógéppel, ismerőseit, barátait gyakran örvendezteti meg szépséges fotókkal szeretett városáról, Veszprémről, a Balatonról, virágairól, és természetesen Daniról, akiért mindenre képes.

Németh Gizella nemrégen egy nyugdíjasházba költözött. A minigarzonban minden van; konyha, fürdőszoba, a nappaliban barátságos sarok beszélgetni, hálósarok, és természetesen egy másik sarok, ahol az íróasztalon most éppen csukva van a laptop. Az erkélyről ismerős a látvány, itt készül Gizike gyönyörű fotóinak egy része.

- Múlnak az évek, és ahogyan észrevettem, hogy mind kevésbé bírom a nagyobb lakás terheit, magam határoztam úgy, hogy beköltözöm egy házba, ahol segítséget kaphatok. Azt nem mondanám, hogy egyetértek lakótársaim egy részével, akik folyamatosan azt panaszolják: ide tette be őket a család. Jó lenne, ha az idősek észrevennék, hogy a fiataloknak létezni sem túl könnyű, hogyan is tudnák vállalni az idős hozzátartozó gondozását?

- Ez az új utam, amiről magam döntöttem, és igyekszem tartalommal megtölteni - mondta búcsúzóul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!