Veszprém

2017.03.24. 20:55

A spanyol nyelvet ünneplik

Veszprém - A Vetési Albert Gimnázium ad otthont a Magyar-spanyol két tannyelvű gimnáziumok országos találkozójának. A kétnapos rendezvényt színházi és kulturális programok, valamint nyelvi verseny színesíti.

Marton Attila

A találkozót tizenötödik alkalommal szervezték meg, 2011 után ismét Veszprémben. A rendezvényre az ország hét magyar-spanyol két tanítási nyelvű gimnáziuma, így budapesti, pécsi, kecskeméti, szegedi, miskolci és debreceni iskolákból is érkeztek tanulók.

A Hangvillában tartott megnyitón Szántai Erzsébet, a Vetési gimnázium igazgatója arról beszélt, a találkozó a spanyol nyelv ünnepe. Hozzátette, a spanyol kultúrateremtő és -közvetítő nyelv. Brányi Mária alpolgármester a veszprémi oktatás sokszínűségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy a megyeszékhelyen három idegen nyelven folyik két tannyelvű oktatás. Hozzátette, a találkozó programjai a tanulók ismereteinek bővítését is szolgálják.

José Ángel López Jorrín, Spanyolország budapesti nagykövete arról beszélt, a rendezvény lehetőséget biztosít a diákoknak és a pedagógusoknak, hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, még jobban megismerjék a spanyol kultúrát és gyakorolják a nyelvet. Hozzátette, a spanyol az internet világában a második legfontosabb nyelv, míg anyanyelvként ezt beszélik a harmadik legtöbben a világon a mandarin és az angol után.

A megnyitó után pénteken spanyol nyelvű színdarabokat mutattak be a részt vevő csoportok, valamint levetítették az iskolák kisfilmjeit is. Pénteken este a Vetési gimnáziumban koncerten, majd az iskola diákjai által szervezett programokon vehettek részt. Szombaton délelőtt versenyen mérik össze tudásukat a diákok többek között vita, társalgás, fordítás és civilizációs ismeretek területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!