Veszprém

2015.04.17. 15:13

A nyolcvan éves Mészáros Ernő akadémikus köszöntötték

Veszprém – Mészáros Ernő egy reneszánsz ember, így köszöntötte Porga Gyula polgármester a nyolcvanadik születésnapját ünneplő akadémikust, egyetemi tanárt.

Balla Emőke

Mészáros Ernő Széchenyi-díjas meteorológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja diplomájának megszerzése után 1992-ig különböző beosztásokban az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa volt. 1990 és 1992 között tudományos tanácsadó, majd 1992-től 2005-ös nyugdíjazásáig, a Pannon Egyetemnek egyetemi tanára. Kutatási területe a levegőkémia, különös tekintettel a légköri aeroszol részecskék kémiai tulajdonságaira és környezeti hatásaira.

Mészáros Ernő akadémikust Pósfai Mihály elnök is köszöntötte
Fotó: Balogh Ákos

Mészáros Ernő 2002 és 2008 között a Veszprémi Akadémiai Bizottság elnöke volt. A tiszteletére rendezett tudományos ülésen kollégák, pályatársak tanítványok köszöntötték őt a Veabban. Elsőként Pósfai Mihály, a Veab elnöke, aki úgy fogalmazott, nagyon sokat tanult tőle, példaként tekintett Mészáros Ernőre, akár mint tanszékvezetőre, doktori iskola vezetőre, kutatócsoport vezetőre, akár  mint a Veab elnökére. Porga Gyula polgármester arról beszélt, hogy az akadémikus  1992 óta kötődik Veszprémhez, meghatározó személyisége a városnak. Életpályája nemcsak a tudományról, hanem közéleti szerepvállalásáról is szól. Szerinte Mészáros Ernő egy reneszánsz ember. Czitrovszky Aladár, a Magyar Aeroszol Társaság elnöke azt mondta, Mészáros Ernő megalapozta a magyar aeroszol tudományt.

Beszteri Béla, a Veab gazdaság-, jog- és társadalomtudományi szakbizottság elnöke korábbi közös munkájukra, konferenciákra emlékezett. Kiváló  vezetőt, nagyszerű embert ismert meg Mészáros Ernőben, aki számára a magyar és európai értékek egyaránt fontosak. A tudományos ülésen rövid előadást tartott Bozó László,  a Magyar Tudományos Akadémia  rendes tagja, Horváth László, az MTA doktora, Detlev Möller, az MTA tiszteletbeli tagja és Gelencsér András, az MTA doktora. Kovács Attila zongora improvizációkkal köszöntötte az ünnepeltet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!