Veszprém

2015.10.07. 13:55

A közösségben van az erő - Harminc éve a lakótelep szívében címmel nyílt kiállítás

Veszprém - Fontos, hogy a kis közösségeknek is legyen otthonuk, hangzott el a Március 15. úti könyvtár ünnepségén.

Balla Emőke

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Március 15. úti könyvtára – mely 2013 előtt a Városi Művelődési Központhoz tartozott – immár harminc éve működik a lakótelep szívében. Az évfordulón ezzel a címmel nyílt kiállítás, ahol Strenner Zoltán önkormányzati képviselő azt mondta, a könyvtár a nyugalom szigete. Itt lehet találkozni, beszélgetni ismerősökkel, közösségek alakulnak. Az intézmény ereje nem a falakban van, hanem az itt dolgozók lelkében. A megnyitón a könyvtár egykori munkatársa, Farkasné Molnár Csilla felolvasta Botár Attila költő erre az alkalomra írt, Harangvonalban című versét, Balássi Anett egykori munkatárs a könyvtárba járt gyerekek leveleiből idézett, felelevenítette A mi Veszprémünk című rajzpályázatot, valamint az Ami a szívedet nyomja című versíró pályázatot.

A könyvtár munkatársa, Borián Beatrix Pro Meritis-díjat vehetett át a polgármestertől. Borián Beatrix 1988 óta dolgozik a Március 15. úti könyvtárban, munkáját igényes szakmaisággal, szeretettel, szorgalommal végzi. A könyvtár állományát a könyvtárlátogatók és az olvasók igényeit is maximálisan figyelembe véve alakítja. Gondoskodik arról, hogy a Veszprémről szóló dokumentumokat beszerezzék. Több ezer gyermekkel ismertette meg Veszprém történetét rendhagyó órák alkalmával, helyismereti táborok szervezésével és olvasópályázatok segítségével. Számos kiállítást és előadást is szervezett a témával kapcsolatban. Nagy szerepe van a könyvtár otthonos, baráti légkörének kialakításában, fenntartásában.

Az ünnepi pillanatok után szóba került a könyvtár jövője is. Gombos Antalné, az intézmény egykori vezetője hangsúlyozta, a klubkönyvtár kis közösségek otthona volt, a lakótelepen élők számára sokat jelentő hely. Reméli, hogy azt nem szüntetik meg. Porga Gyula polgármester úgy válaszolt: tudja, milyen fontos az ott élők számára a könyvtár, értéket jelent. Mégsem épülethez kell ragaszkodni, hanem ezt a szellemet, légkört megőrizni. Nincs szó bezárásról, megszüntetésről, de gondolkoznak azon, hogy hol lehetne a könyvtárat még jobban, hatékonyabban működtetni. Gondolkozzunk közösen, ajánlotta a polgármester a jelenlévőknek és azt kérte tőlük, az önkormányzat jó szándékát ne vonják kétségbe.

Címkék#Veszprém

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!