Veszprém

2014.11.17. 20:03

Több százan tüntettek a kormány ellen a közfelháborodás napján

Veszprém, Budapest - A közfelháborodás napján a korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfőn Budapesten és Veszprémben. Több itthoni és külföldi városban hasonló demonstrációkat tartottak.

Marton Attila

Több százan tüntettek a kormány ellen a Fidesz helyi irodája előtt és az adóhivatalnál hétfőn este a megyeszékhelyen. A legnagyobb közösségi oldalon szerveződő tüntetést a Világos Veszprémért Mozgalom szervezte.


– A kormány, a NAV és a fideszes politikusok folyamatosan hazudnak. Itt az ideje, hogy Orbán Viktor beismerje ezt és távozzon a hatalomból minden korrupt politikussal együtt – fogalmazott Kész Zoltán, a Polgári Platform Egyesület elnöke hétfőn este a veszprémi tüntetésen. – Legyen vége a kettős beszéd és a kettős mérce politikájának, szüntessék meg az iskolák központosítását és hozzák nyilvánosságra a paksi szerződést – sorolta követeléseiket. Hozzátette, a változás Veszprémben kezdődhet el 2015 elején az időközi választáson, amely megszüntetheti a kormánypárt kétharmados többségét. Korrupciómentes, egyenlő jogokat biztosító, szabad ország – jelölte ki a célt Kész Zoltán.

A tüntetőknél a magyar és az Európai Unió zászlói mellett „Lapátra a kormányt”, „Nem félünk” és „Alkotmányt! Köztársaságot!” feliratú táblákat lehetett látni.

Tragikus tévedés volt azt hinni 1989-ben, hogy minden megváltozik, mondta Korbel Péter középiskolai tanár, majd a közoktatást érintő változásokat kifogásolta. Úgy vélte, a jelenlegi hatalom oktatáspolitikájának célja, hogy lehetséges kritikusainak számát minimálisra csökkentse.



A beszédek elhangzása után a tüntetők egyperces néma főhajtással emlékeztek Váradi Andrásra és Rózsa Milán aktivistára, majd átsétáltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Brusznyai úti székházához, ahol közösen elénekelték a Himnuszt.

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket. Az egyik szónok, Dabóczy Mihály a Parlament előtti teret megtöltő tömeg előtt azt mondta: „temetni” kell a régi rendszert, mégpedig úgy, hogy függetlenedni kell tőle. Olyan rendszert kell építeni, amely a csalókat üldözi, nem a szegényeket, olyan rendszert, amelyben „senkit nem hagyunk az út szélén” – mondta.

Egy középiskolai tanár, Nagy Emília „nemzeti konzultációt” kezdeményezett az oktatásról, amit szerinte azonnal le kell folytatni, „itt és most”. Horváth András volt adóhatósági munkatárs pedig a korrupció elleni fellépést sürgette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!