Veszprém

2016.06.28. 16:22

A háziorvos családtag - Virga László vehette át az idei Perlaky díjat

Veszprém - Megtiszteltetés számomra a díj, váratlanul ért, mondta Virga László háziorvos a város elismerésének átadásakor.

Balla Emőke

Július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Születésnapjának évfordulóján elismerik az egészségügyben dolgozókat, az orvosok, ápolók, asszisztensek áldozatos munkáját. A Semmelweis-naphoz kapcsolódik a város kitüntetése is: a közgyűlés 2000-ben úgy döntött, az egészségügyi szolgáltatások területén Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére Perlaky díjat alapít. Perlaky József a 19. század második felének meghatározó alakja volt. 1881-ben került Veszprémbe, a veszprémi kerülethez tartozó tizenegy község körorvosaként dolgozott. 1887. december 28-tól Veszprém város tiszti főorvosa, hivatalánál fogva a közgyűlés és a városi tanács tagja.

Egy díj minőségét meghatározza a névadója, de azok a személyek is, akik azt megkapják, mondta Porga Gyula a Dubniczay-palotában rendezett ünnepségen. A polgármester emlékeztetett arra, az elmúlt tizenöt év bizonyította az elismerés jogosultságát. A tizenöt eddigi kitüntetett adja meg a díj rangját, presztízsét. Az egészségügyben dolgozók nemcsak egy kemény, ám szép hivatást választottak, de munkájukhoz a szakmai felkészültségen túl szükség van valami pluszra, az emberi minőségre. Porga Gyula szerint a Perlaky díjjal kitüntetettek ezt a minőséget képviselik.

Az alapítók szándéka, hogy elismerjenek egy életutat, példát mutassanak az egészségügyben dolgozók és a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára, akik a kiváló szakembereket látva rádöbbenhetnek: érdemes ezt a nemes hivatást választani. A polgármester szólt arról, hogy a háziorvos feladta több, mint a gyógyítás, neki kicsit családtagnak is kell lenni. A család részévé válik, sokkal személyesebb és mélyebb a vele való kapcsolat, mint más orvosokkal. Porga Gyula az idei elismerést kiemelkedő, lelkiismeretes munkájáért Virga Lászlónak adta át, aki 1953-ban született, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán 1978-ban szerezte meg általános orvosi diplomáját. A Veszprém Megyei Tanács Kórház- Rendelőintézetének Urológiai-sebészeti osztályán kezdett el dolgozni. 1983-ban tett szakorvosi vizsgát urológiából. Az osztályos műtéti betegellátó tevékenység mellett részt vett a Rendelőintézet urológiai szakrendelésének munkájában is. Csendes, szorgalmas orvos, aki nagy érdeklődéssel igyekszik mind jobban megismerni választott szakmáját. Segítőkész, betegeivel, munkatársaival kapcsolata kifogástalan.

A kitüntetett úgy fogalmazott: harmincnyolc éves orvosi pályafutása után megtiszteltetés számára az elismerés, soha nem törekedett díjak szerzésére. Juhász Ferenc költő szavaival köszönte meg a díjat, továbbra is a betegeket, a várost és az egészségügyet szolgálja, mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!