Veszprém

2016.02.11. 18:19

A Hatvannégy Vármegye vonult Veszprémben, csendes ellentüntetés várta őket

Veszprém - Kitörés megemlékezést szervezett a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és társszervezetei csütörtökön. A Világos Veszprémért Mozgalom csendes ellentüntetéssel, a veszprémi képviselők közleményben tiltakoztak.

Balla Emőke

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Szentháromság téren szervezett felvonulást. A kitörés megemlékezést az 1945-ös budai kitörési kísérlet kapcsán hirdették. Körülbelül harminc ember vett részt a megemlékezésen, ahol Kónyi-Kiss Botond, a HVIM országos alelnöke azt mondta, a magyar történelem jeles eseményére, a budavári kitörés 20 ezer magyar és 20 ezer német katonájára emlékeznek, akik életüket áldozták Budapestért. Barcsa-Turner Gábor, a HVIM társvezetője közölte, hogy bár az elmúlt napokban náci, újfasiszta, nyilaskeresztes jelzőket aggattak rájuk, ők válogatás nélkül fejet hajtanak minden elesett magyar és német katona előtt, számukra minden áldozat fontos. Úgy fogalmazott, azért támadják őket, mert minden katonáról megemlékeznek. Önmagukat a kitörés napi hősök szellemi örököseinek tekintik. Minden évben tartanak megemlékezéseket és ezeket a későbbiekben is folytatni fogják.

A résztvevők rendőri felvezetéssel a Vámosi úti köztemető német–magyar katonai parcellájáig vonultak.

A Világos Veszprémért Mozgalom a Komakút téren, a holokauszt-emlékműnél szervezett csendes ellentüntetést, emlékeztetve arra, hogy elég a rasszizmusból, nem akarnak újra fasisztákat látni Magyarországon. A helyszínen atrocitás nem történt, az emlékezők a tér másik oldalán vonultak.

Hartmann Ferenc, az MSZP veszprémi elnöke elmondta, mélységesen elítél és felháborítónak tart minden olyan szélsőséges megmozdulást, amely zavarja a közhangulatot és gyűlöletkeltésre alkalmas. Jó pár évvel ezelőtt a Magyar Gárda szervezett volna tagtoborzást a Városi Művelődési Központban, akkor a frakció nevében ő írt tiltakozó levelet a polgármesternek. Most Katanics Sándor írt levelet a polgármesternek és javasolta, hogy a képviselő-testület adjon ki közleményt, határolódjon el a demonstrációtól. Ezt meg is tették.

Porga Gyula polgármester közleményéhez tizenhat képviselő csatlakozott, Forgóné Kelemen Judit, a Jobbik önkormányzati képviselőjének kivételével mindenki. A levélben úgy fogalmaznak: Veszprém, szeretett városunk, közös otthonunk, ahol tiszteletben tartjuk egymás nézeteit, különböző értékrendjeit. A demokrácia fontos értékének tartjuk a szólásszabadságot és a szabad véleménynyilvánítás lehetőségét. Veszprém megyei jogú város képviselő-testületének tagjaiként mindezen értékeket képviselve ugyanakkor határozottan elutasítjuk az olyan gyűlöletkeltő tömegrendezvények veszprémi megjelenését, amelyek megosztó történelmi események megemlékezésén alapulnak és megbotránkoztató, felkavaró érzéseket válthatnak ki embertársainkból. Együttesen határolódunk el a szélsőjobboldali szervezetek mai demonstrációjától és határozottan visszautasítjuk azt, hogy Veszprém szélsőséges, gyűlöletkeltő rendezvények helyszíne legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!