Veszprém

2016.12.07. 20:55

A Foltvirágok varrott textilcsodái

Veszprém – Nem csak egyszerűen összevarrják a dolgokat, hanem azt a csodát, ami kialakul a fejükben, azt megjelenítik elképesztő módon.

Molnár Sándor

Mondta köszöntőjében Zongor Gábor.

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg hagyományos kiállítását a Foltvirágok Patchwork Klub. A  klubtagok munkáit bemutató rendezvényre nagyon sokan eljöttek a barátok, az ismerősök és a foltvarrás kedvelői közül.

Mitől női műfaj ez? – tette fel a kérdést megnyitó beszédében Zongor Gábor. – Úgy indult, hogy voltak különféle anyagok, textíliák, azok elhasználódtak és a gondos hölgyek megpróbáltak ezekből valamit varázsolni. Ez a varázslat összefüggött a szegénységgel és ez ment át a gazdagságba. A használati tárgyak, ruhák, takarók, táskák mellett megjelent az, ami a nőkben rejlik, hogy szeretnék a világukat még szebbé tenni. Ez a fajta képesség, innováció, kreativitás a hölgyekben sokkal jobban benne van, mint a férfiakban, és ez megjelent ebben a műfajban – adta meg a választ a saját kérdésére a közpiktor.

A klubéletről Tarján Klára a veszprémi patchwork klub vezetője elmondta, hogy nagyon vidám 25 fős társaságot alkotnak és minden második szerdán találkoznak. Ilyenkor valamelyik klubtag bemutat egy újdonságot, egy technikát, amit átbeszélnek. Rendeznek varrós napokat is, és nyáron táborokat. Ez egy nagyon jó közösség, ahol ismerik egymás családját és kirándulni is szoktak együtt.

Az alkotásokról kiderült, hogy nagyon sokféle technikával készülnek. Vannak klasszikus és modern munkák, de festettek már rozsdával, vagy kiégették az anyagot. Az utóbbi technikák alkalmazása, már túlmutat a hagyományos patchworkön.

A kiállításra a tagok minden évben kitalálnak egy közös témát. Az idei évben az „én fám" volt ez, amit aztán megjelenítettek munkáikban. Mindenki más módon, a saját technikájával, egyéni látásmódjával. A juhar és a nyírfák mellett, karácsonyhoz közeledve a fenyők is szerepelnek az alkotásokon. Persze mindez csak egy apró szeletét képezi a bemutatott alkotásoknak, hiszen egy egész év termését hozták el a hölgyek a kiállításra, amely december 20-ig látható a Városi Művelődési Központ emeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!