Veszprém

2017.01.23. 16:50

A feltámadás híre erőforrás, húsvét fordulatot hoz

Veszprém - Húsvét fordulatot hoz a gondolkodásban, érzéseinkben, a tanítványok életében. A feltámadás híre erőforrás, mondta Szemerei János evangélikus püspök a bazilikában.

Balla Emőke

Az ökumenikus imahét nyitóalkalmán Krisztus haláláról szólt az igehirdetés, a záróalkalmon pedig a feltámadás örömteli híréről. Az egész országot megrendítő tragédia még aktuálisabbá teszi a gondolatot, láthatjuk, mennyire bénító hatalom a halál. A lelkészek sokszor találkoznak az elmúlással, és tapasztalják, hosszan ágyban fekvő beteg embert elveszíteni legalább annyira megrázó, mint a tragikus hirtelenséggel eltávozót, hangsúlyozta igehirdetésében a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Szemerei János püspök hirdetett igét a záróalkalmon Fotó: Pesthy Márton

Az embernek szüksége van kapaszkodókra, hogy érezze, amiben hisz, amögött valóság van, hite a valóságban gyökerezik. Érzékszerveink foglya vagyunk, az ember néha szeretné hallani, látni, érinteni az Urat. Jézus néha ad különleges tapasztalást, mint amilyet Tamásnak. Magdalai Mária a végtisztességet jött megadni a halott Jézusnak, nem számított a feltámadásra. Húsvét azonban fordulatot hozott, a tanítványok erőre kaptak. A győzelmet hirdetjük, a feltámadás hírét kell tovább vinni Magdalai Máriának, a tanúknak, a mai tanítványoknak, az egyháznak.

Isó Zoltán és Isó Dorottya evangélikus lelkészek imádságot és olvasmányt olvastak Fotó: Pesthy Márton

Az ökumenikus imahéten átélhetjük, hogy nem ellenségek vagyunk, összeköt bennünket közös Urunk, aki győzött bűn és halál fölött. Jézus Krisztus mindannyiunké, mindannyian az övéi lehetünk, mondta Szemerei János püspök.

A záróalkalmon a különböző felekezetek lelkészei, papjai olvastak olvasmányokat, könyörgéseket, imában emlékeztek a balesetben elhunytakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!