Veszprém

2016.10.15. 13:58

A Cholnokyak köztünk élnek

Veszprém - A napokban avatták fel a nevét őrző Csatár-hegyi kilátó mellett Cholnoky Jenő veszprémi születésű világhírű földrajztudós, geográfus emlékét idéző tábláját. A veszprémi és a Veszprém megyei turistatársadalom emlékezett meg a világhírű professzor-tanár tevékenységéről.

Jákói Bernadett

Kevesebben tudják, hogy Cholnoky Jenő ismert titulusai mellett vezetői szerepet is ellátott a korabeli Magyar Turista Egyesület élén: 1920-1946 között 26 éven át elnöke volt a nagy , tudományos múltú országos szervezetnek. 1946-ban, 70 éve egy új, kibontakozó társadalmi szerveződés miatt számoltak fel az akkor több évtizede működő egyesületét, s fejezte be ezzel Cholnoky Jenő a keresztény ideológián, nemzeti alapon álló turistaszervezeti törekvéseit.

dr. Cholnoky Jenő unokája, Cholnoky Tamás  háláját fejezte ki nagyapja veszprémi örökségének ápolásáért Fotó: Jákói Bernadett

A mai turisták ennek jegyében tartottak megemlékezést, koszorúzást. Méltatást nyert a helyi kötődésű szervezetek, mint a Magyar Turista Egylet Bakonyi Osztályának 1926-os létrejöttében való aktív közreműködése is. Cholnoky szellemi örökségének felidézése alatt az emlékező közönség soraiban állt Cholnoky Tamás, a közismert nagyapa unokája. Tamás vidékről érkezett a rendezvényre, meghatódva osztotta meg gondolatait.

– Nagyon megtisztelő számunkra, a családnak, az utódoknak az, hogy Veszprém városa így megbecsüli nagyapám emlékét. Évtizedekig sajnos méltatlanul feledésben volt, ma már évente két-három olyan emlékművel is gazdagodunk, ami nagyapám, vagy családom más Cholnoky nevű tagjainak állít emléket. A családban már sajnos közvetlen leszármazottak közül nincsenek fiúk, akik ebben a szellemében vinnék tovább az örökségét. Öcsém is pár évvel ezelőtt váratlanul elhunyt. Legtöbb Cholnoky leszármazott Amerikában él.  Bár egy egész távoli ágakon van egy-két olyan családtag, aki hasonló érzékenységgel rendelkezik, mint ő volt.  A turistáskodást senki nem folytatja, sajnos, én 10 éves voltam, amikor Jenő nagyapa meghalt, emlékszem, egészen kicsi gyermekkoromban elvitt magával turistarendezvényekre.–folytatta gondolatait Tamás, aki az híres professzornak idősebb fiú unokája.

- Mindig nagy örömmel jövök Veszprémbe, hisz az emlékezők és a város is mindent megtesz, hogy Cholnokyak nevét ne felejtsék el, a széles közönség ismerje meg hírnevét, munkásságát, amit egykoron a város turisztikai és idegenforgalmi felemelkedéséért tett. Édesapám sajnos nem érhette meg ezeket a szép méltatásokat, de még annyit igen, hogy még élt, amikor az ő édesapjáról nevezték el Veszprémben a Cholnoky Jenő utcát. - Ismeretes, hogy a veszprémi művészélet szimbolikus képviselőiként a Cholnoky fivérek közül Viktor és László művészi életükből irodalmi örökséget hagytak a szülővárosukra. Felemelő, hogy mindezeket az értékeket kézben is tartja a város. Örömömre szolgál, hogy vannak követői, szellemi örökségének, munkásságának ápolói, akik napjainkban is lelkesen, nagy szorgalommal kutatják tevékenységét, a világhoz szóló alkotói és művészi érzékenységéről elismerően beszélnek. Hálás vagyok, hogy az utókor, a veszprémi turistatársadalom is nagyra értékeli szellemi értékét, az ő korában a város felemelkedéséért tett erőfeszítéseit. –fejezte be gondolatait az unoka.

Az országos turistaelnöki pozíciójáról méltatott, a turistaság eszméjét felemelő irányadó egylet elnöke eltökélt, határozott és céltudatos eszmei törekvéseinek köszönhetően Veszprém városát a vidéki, történelmi városok közül elsőként kapcsolta be a turistaság, az idegenforgalom hálózatába. Elsőként léptette a honismeret útjára, gondolva akár az 1938-as Szent István Vándorlás útvonalának Veszprém városán való átvezetésén is. Nagy érdeme van abban is, hogy az 1000 éves Veszprém történelmi, kulturális és természetföldrajzi értékeit a legnehezebb, legkritikusabb társadalmi korban is megmenteni igyekezett a veszprémi utókornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!