Veszprém

2015.07.03. 12:34

25 éve írta a Napló - Hatalomváltás a kórházban?

A gazdaság után az egészségügybe is betört a politika? Vagy csak a főorvosok puccsa? Hiába keringenek e kósza hírek a városban, a megyei kórházban ugyanis kedden egy hosszú – sanda pletykától és hangos vádaskodásoktól sem mentes – folyamat korrekt lezárása kezdődött meg, írta huszonöt éve a Napló.

Balassa Gergő

Igaz, leleplezés történt több is tegnap. Amíg kint az udvaron a kórház névadójának és első igazgatójának, dr. Csolnoky Ferencnek az emléktáblájáról hullott le a lepel, addig az egyik főorvosi szobában a kedden megválasztott öttagú igazgatói testülettel egész másfajta leleplezésről beszélgettünk. A téma a kórház nem igazán jókedvre derítő helyzete volt.

A veszprémi kórház ügyeit ezentúl az igazgatótestület látja el

– Szó sincs puccsról – szögezte le beszélgetésünk elején dr. Insperger Antal osztályvezető főorvos, az igazgatótestület elnöke. A kórház orvostanácsa – mely az orvosok érdekképviseleti szervezeteként alakult – bizalmatlansági indítványt nyújtott be a főorvosi tanácshoz a kórház vezetésével szemben – fogalmazott tárgyilagosan dr. Lukács Tibor osztályvezető főorvos.

– Ezt ők akceptálták is – tudtuk meg dr. Pákozdy János osztályvezető főorvostól, a főorvosi tanács elnökétől.

– Mi is éreztük, hogy mindenképpen váltásra van szükség. A dolgok nem folyhatnak továbbra is a régi mederben – veszi át a szót dr. Barabás György osztályvezető főorvos.

– Január óta egyre feszültebb a helyzet, mind élesebbé váltak a bíráló hangok. Úgy éreztük, a gazdasági apparátus a szakmától függetlenül az osztályvezető főorvosok véleményét sokszor figyelembe se véve döntött beruházásokról. A szakmai és a gazdasági információk áramlása sem volt megfelelő. Mi ezt jeleztük a vezetés felé, amelyet ők nem vettek komolyan – szögezi le higgadtan dr. Rednik András osztályvezető főorvos.

[ ]

Mint elmondták, a bizalmatlansági indítvány elfogadása után egy öttagú „ad hoc” bizottság vizsgálta meg a hatékony modellváltás lehetőségét. Két elképzelést dolgoztak ki, melyből titkos szavazással azt fogadták el, hogy a kórház ügyeit ezentúl egy öttagú igazgatótestület lássa el.

Az új modell lényeges elemei, hogy az igazgatótestület tagjai választott és belülről visszahívható tisztségviselők határozott időtartamra nyerjenek megbízást. A döntés és a végrehajtás különválik, ezzel az autokratikus vezetés lehetősége megszűnik, s a lehetséges mértékig biztosítani kell a szakmailag különálló szervezetek önállóságát. Hangsúlyozták, hogy a kórház működésében a medicinának, az orvoslás tudományának kell mindenképpen elsőbbséget élveznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!