hungarikumok

2017.12.16. 19:05

Értékőr táborban vettek részt a Közgáz diákjai

Hungarikumok, világörökségek nyomában értékőr táborban vettek részt a hétvégén a Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziuma ODK-s, 9. és 10. évfolyamos diákjai Szathmáry Árpád igazgató, az iskolában működő Théry Ödön ODK (Országjáró Diákok Köre) elnökének vezetésével Felsőörsön a Snétberger Központban.

Jákói Bernadett

dr. Horváth Zsolt a résztvevő csapatoknak átadja a Veszprém megyei értékeket bemutató ajándékcsomagot

A kétnapos tréningen az értékőr programról, emellett a hungarikummozgalomról is hallhattak előadást, s megismerkedhettek a helyi és a megyei értékek fogalmával valamint a hungarikumok rendszerének felépítésével. 

Dr. Horváth Zsolt a részt vevő csapatoknak átadja a Veszprém megyei értékeket bemutató ajándékcsomagot

Dr. Horváth Zsolt előadó, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora,aki  középiskolai tanulmányait az egykori KÖZGÁZ-ban töltötte, 2006-2014 között országgyűlési képviselőként vett részt a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvény előkészítésében és megvalósításában . A kétnapos tréningen ő ismertette meg a diákokkal, a remények szerint a leendő értékőrökkel a programot, hiszen a  jövőben az 1953 óta működő ODK is csatlakozik az Értékőr képzéshez.. - Mi, akik létrehoztuk ezt a törvényt, azt gondoltuk, hogy ennek a törvénynek van szelleme, szellemisége, s mi azt gondoljuk ma is, hogy a legkisebb közönségnek is vannak értékei, függetlenül attól, hogy a közösség hol helyezkedik el, hány tagja van, tett-e bármit, hogy ezek az értékek fent maradjanak? Mondhatni , hogy minden kis – és nagytelepülésnek vannak helyi, sajátos értékei, bár merre megyünk szerte az országban, sőt az egész a Kárpát-medencében . – Ezt az értéktárat feltáró mozgalmat, 2013-ban indítottuk el, jelen pillanatban ott tartunk, hogy Magyarország határain belül , több, mint 1000 település hozta már létre a helyi értéktárát, és még valamivel több, mint ennyi település keresi is, és rá is talál a jövőben az igazi értékeire. –hangzott el az előadásban.

Dr. Horváth Zsolt és Szathmáry Árpád együttműködését fejezi ki , miszerint a jövőben az ODK is csatlakozik az Értékőr programhoz Fotó: Jákói Bernadett

Minek a címe volt a Mondolat? Miből készül a bakonyi cifraszűr? Mi a pétisó? Kik, melyik népcsoport ellen harcolt Thury György? Mit formáznak a balatonudvari műemlék temető sírkövei? Minek az őrzőhelye volt a balatonalmádi kápolna? Ezekre és hasonló kérdésekre kellett megfelelő válaszokat keresni, s amelyik csapatnak ez sikerült, ajándékcsomagban részesült. A tartalmas, értékes szakmai tréninget adventi versekkel, szavalatokkal, gondolatokkal emelve népdaléneklés, közös ének, hangszeres zenés est zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!