Veszprém

2014.06.01. 12:11

A régészeti munkát népszerűsítették

Veszprém – Ismeretterjesztő előadások és avar kori sír feltárása is szerepelt az első Régészet Napja veszprémi programjában.

Marton Attila

A régészeti munka bemutatását és népszerűsítését szolgáló országos rendezvényhez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott. A római kori hétköznapi életről Csirke Orsolya tartott előadást, majd az elmondottakat a múzeumban található korabeli leletek bemutatásával szemléltette a régész. Az archeológus a temetkezési szokásokról, a villagazdaságok funkciójáról és arról is beszélt, miként oldották meg a fűtést a Római Birodalom északi provinciáiban.

A régészeti munkáról S. Perémi Ágota régész tartott előadást, ismertetve a feltárás, a dokumentálás, a leletek felszedésének, leltározásának és restaurálásának állomásait, valamint az érdeklődők az avar kori temetkezési szokásokról is tájékozódhattak. Az elméleti ismereteket aztán a gyakorlatban is hasznosítani lehetett, ugyanis egy avar kori női sírt tárhattak fel a múzeumban a gyerekek, az archeológus iránymutatása szerint. A pénteki programot történelmi séta és makettépítés zárta. Másnap délelőtt a régészeti raktár funkciójáról és a régészeti háttérmunka részleteiről Regenye Judit régész beszélt, valamint a látogatók régészeti leleteket, például római kori korsót, bronzkori edényeket és kelta kardokat is kézbe vehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!