Veszprém

2013.05.07. 13:47

Filmes május Veszprémben

Néhány napon keresztül igazi filmes várossá válik Veszprém. A kortárs magyar mozifilmek legjobbjai és alkotóik érkeznek, és egy 24 órás filmkészítő versenyen is bárki részt vehet.

Szabó Zsuzsanna

A Home, Street, Home Veszprém belvárosának megújulása apropóján létrehozott rendezvénysorozat. Az őszi belvárosi piknik és az Urbanista beszélgetések után a szervezők ez alkalommal egy filmes rendezvénnyel készültek. A programsorozat részeként májusban öt olyan kortárs magyar filmet láthatunk, amelyek bár nagy sikereket értek el, mégsem - vagy csak alig - hozzáférhetőek a veszprémiek számára. A vetítések minden alkalommal ingyenesek és 17 órakor kezdődnek a Lovassy László Gimnáziumban. A filmek után lehetőség lesz az alkotókkal való találkozásra, beszélgetésre is.

Május 10-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező osztálya által készített Nekem Budapest című film érkezik, amely egy mikro budget szkeccsfilm a fővárosról. A meghívott vendég a film egyik rendezője, Kapronczai Erika lesz. Május 14-én A vizsga című film látható, a vendég pedig Bergendy Péter rendező. Az 1957-ben játszódó thriller a chicagói nemzetközi filmfesztiválon a legjobb új rendező díját nyerte, az Index olvasói pedig a legjobb 2012-es magyar filmnek választották.

A vizsga című filmet május 14-én játsszák a középen álló Kulka János főszereplésével. A vetítés után Bergendy Péter rendezővel lehet beszélgetni

Május 17-én a tavalyi Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagydíjával jutalmazott Csak a szél-t vetítik. A 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született, amatőr színészekkel forgatott film megtekintése utána Mécs Mónika és Muhi András producerekkel beszélgethetünk. Május 24-én Szajki Péter és Vörös Adél hozza el Veszprémbe a Nejem, nőm, csajom című romantikus vígjátékot. A filmvetítések utolsó állomásán, május 29-én a nemzetközi koprodukcióban készült Aglaját láthatjuk, vendég Deák Krisztina rendező.

Szintén érdekes eseménynek ígérkezik a május 11-12-én zajló 24 órás filmkészítő verseny. A Veszprémben most először megrendezett eseményre bárki jelentkezhet. A VeszPlán-on indulóknak 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésükre, hogy a rendezvény kezdetekor kihirdetett szempontok alapján elkészítsék rövid alkotásaikat. A jelentkező forgatócsoportok, vagy egyszemélyes stábok a helyszíni nevezés után kapják meg a kötelező elemeket, amelyeknek mindenképp szerepelniük kell kisfilmjüknek. A nevezés - és a VeszPlán startja - a Café Piazza (Veszpém, Óváros tér 4.) teraszán május 11-én, 10 órakor történik.

Más megkötés és nevezési díj nincs, a rövidfilm bármilyen műfajú lehet, és készülhet bármilyen digitális eszközzel - kamerával, fényképezőgéppel, mobiltelefonnal, tablettel.

Látnivalókban és képi ötletekben nem lesz hiány - a nevezők a verseny ideje alatt is zajló Gizella Napok összművészeti fesztivál forgatagában bármilyen témához találhatnak hátteret, nem beszélve a történelmi város más nevezetességeiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!