Várpalota

2015.06.02. 12:46

Zajos várpalotai siker az olaszországi vásáron (fotókkal)

A toszkán kis városban rendezett, több, mint tízezer látogatót vonzó kulturális, sport és gasztronómiai vásáron mutatkoztak be a közelmúltban Várpalotát képviselve táncosok, sportolók, zenészek, s kiváló szakácsnak bizonyuló vadászok.

Szabó Péter Dániel

A Firenzétől északkeletre fekvő festői kistelepüléssel Várpalotának közel egy évtizede élő testvérvárosi szerződése van, ám az elmúlt években kisebb intenzitással működött a kapcsolat, mondta el a Naplónak Borbásné Gazdag Gabriella, a várpalotai önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.

A tavaly megválasztott polgármester, a korábban képviselőként már Várpalotán is látogatást tett Paolo Omoboni azonban elkötelezett az együttműködés megerősítése érdekében, ezért még január végén találkozóra hívta Talabér Mártát, Várpalota polgármesterét. A tanácskozás eredményeként városunk meghívást kapott a térségben komoly elismertséggel bíró Vivilosport vásárra, ahol kiemelt díszvendégként mutatkozhatott be a magyar delegáció tette hozzá a referens.

A kultúra, a sport és a gazdaság területén is látok lehetőséget a két település együttműködésére, ennek első lépcsőfoka volt Vivilosporton tett látogatás. A várpalotai csapat a helyi politikusokra és a látogatókra egyaránt jó benyomást tett, nem túlzás állítani, hogy a vásár fénypontjai voltak jegyezte meg Borgo San Lorenzo polgármestere a helyszínen.

Érdemes hozzátenni, hogy nem véletlenül kapott elismerő szavakat a magyar település, hiszen az expó középpontjában felállított, óriás várpalotai molinókkal díszített magyar sátorba mindig volt miért betérni. Például a magyar ízek miatt, amelyre hamar rákaptak az olaszok. Takács Zoltán, Farkas-Csányi Krisztina és Makai Sándor rendületlenül sütötték hungarikumnak kürtőskalácsukat, amelyet kezdetben ugyan idegenkedve fogadtak a derék taljánok, ám a harmadik nap végére már hosszú sorokban várakoztak, hogy kapjanak egy-egy kalácsot. A gasztronómiai vonal jeles képviselője volt a vadász Pálffy László, aki látványkonyhájában Petneházy Beatrix és Petneházy Csaba segítségével egész nap íncsiklandó finomságokat alkotott. A vaddisznósültre éppúgy vevők voltak az olaszok, mint a bakonyi vaddisznóragura, de a kürtőskalács felhasználásával készült epres desszert is nagy sikert aratott a vásárban.

Persze nemcsak az étkekről szólt a várpalotai bemutatkozás. Sportvonalon a Várpalotai Bányász asztalitenisz csapata megmutatta miért is nyerte meg nagy fölénnyel a Veszprém megyei pontvadászatot, hiszen a két város közötti barátságos mérkőzésen Talabér Márta polgármesterrel kiegészülve pontot is alig engedtek a Paolo Obomoni olasz polgármesterrel megerősített toszkán gárdának. Felleg Gábornak és Mikó Andrásnak meccsek mellett arra is maradt ideje, hogy látványos bemutatókkal szórakoztassa a látogatókat, s megismertesse az asztalitenisz szépségeivel az érdeklődő gyermekeket.

Cserép nem maradt épen a Várpalotai Bányász Főnix Dojo karate csapatának bemutatói alatt. Vancsek Andrea és Vancsek Ferenc a fő mutatványnak számító cseréptörés mellett látványos küzdelmekkel és formagyakorlatokkal mutatkozott be az olaszoknak.

Szintén látványos bemutatóval készült az olaszországi vásárra a DSE Unio fitness csapata. Fekete Dominika, Szántó Ildikó és Szöllősi Enikő több koreográfiával is bemutatkozott. A tapsvihar, no meg a szerelmes tekintetű talján ifjak és az irigykedő hölgyek tekintete elárulta, hogy sikerrel is jártak a gyönyörű magyar lányok.

Az estéket a zene, egészen pontosan Várpalota első számú bulizenekara, a Funthomas Band uralta Borgo San Lorenzoban. Több helyszínen is voltak ugyan koncertek, ám a nyitónapon hűséges rajongóvá váló olaszok kis túlzással rá sem hederítettek honfitársaik muzsikájára, mindhárom nap a Funthomas koncertjén ropták. Még a zuhogó esőben is kitartottak a meglepetésként olasz dalokkal is készülő zenekar mellett, ami komoly elismerés a Schnöller Hedvig (ének), Kiss Dániel (ének), Punk Balázs (gitár), Kaszás Gábor (basszusgitár), Józsa Marcell (billentyűs), Kocsis Péter (dob), Tamás-Magyar Judit (szaxofon), Tamás Gábor (trombita) és Bittmann József (harsona) összetételű bandának.

Talabér Márta szerint is méltóképp képviselte a várost a delegáció. Lapunkna elmondta, kultúra és a sport területén olyan kapcsolatok alakultak ki a három nap során, amelyek jövőre lehetővé teszik egy olasz hétvége megrendezését Várpalotán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!