Várpalota

2015.05.18. 18:41

Újabb nem az azbesztre

Várpalota – Ismét egyöntetű nemet mondott az azbesztre a város lakossága a Thury-várban tartott lakossági fórumon. Végső döntést a kormány hoz majd az ügyben.

Szabó Péter Dániel

Mintegy kétszáz ember gyűlt össze hétfőn este a Thury-vár udvarán, ahol a várpalotai önkormányzat hívott össze fórumot az elmúlt egy hétben nagy vihart kavart azbeszt ügy tisztázására. Az indulatoktól sem mentes rendezvényen a várpalotai képviselő-testület mellett ott volt Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, a Fejér, illetve Pest Megyei Kormányhivatalok vezetői, valamint V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára is.

Dobos Tamás, az Egészséges Palotáért Egyesület alelnöke az előzetes tájékoztatás teljes hiányát kifogásolta
Fotó: Szabó Péter Dániel

Utóbbi leszögezte,  szabályos és érvényes közbeszerzési eljárás keretében, a legkedvezőbb ajánlatot adva nyerte el a munkát az azbeszt tartalmú hulladék elhelyezésére engedéllyel rendelkező Partner Depónia Kft.

– A várpalotai önkormányzat csak törvénysértésre hivatkozva tudná megakadályozni, hogy magántulajdonban lévő inotai lerakóban elhelyezzék a veszélyes hulladékot, ami a szigorú előírások miatt nem fogja senki egészségét sem károsítani. A kormány természetesen dönthet máshogyan, mi eléjük tárjuk, hogy hány helyre lehetne még vinni a hulladékot. Ha kétszer ennyibe kerül másutt, akkor én azt a közel másfél milliárd forintot hasonlóan szennyező hulladéklerakók felszámolására fordítanám, s nem egy műbalhé elintézésére – jelentette ki V. Németh Zsolt államtitkár.

V. Németh Zsolt államtitkár (jobbra) elmondta, a kormány hozhat döntést az ügyben

A közel háromórás fórumon a politikusok és szakemberek mellett a lakosság is szót kapott. Mindannyian az előzetes tájékoztatás teljes hiányát kifogásolták, egyben kijelentették: nem kérnek az azbesztből! Minderről kézfeltartással is egyhangúan szavaztak, sőt, a képviselő-testülettel és Kontrát Károllyal egyetemben felállva nyilvánították ki közös akaratukat. A térség országgyűlési képviselője itt is leszögezte: a várpalotaiak véleményét képviseli az ügyben.

A várpalotaiak ismét szavaztak: nem kérnek az azbeszt tartalmú hulladékból

Katona Csaba alpolgármester a fórum végén bejelentette, kedden 17 órától újabb rendkívüli ülést tart az ügyben a képviselő-testület, ahol többek között döntenek majd arról: közvetlenül a magyar kormányt kérik, hogy állítsa le az azbeszt tartalmú veszélyes hulladék szállítását Inotára.

 

Előzmények:

Várpalotai azbeszt-ügy: rendkívüli ülést tart a képviselő-testület

Azbeszttartalmú veszélyes anyagot szállítanak az inotai hulladéklerakóba

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

Határozatban követeli az önkormányzat, hogy állítsák le az azbeszt tartalmú hulladék szállítását Várpalotára

A várpalotaiak szavaztak: nem kérnek az azbesztből (frissítve)

Keresik a megoldást az azbeszt ügyre

''Ha kell, élőláncot alkotva állítjuk meg a veszélyes hulladékot szállító teherautókat''

Leállítják az ezbeszt hulladék szállítását Inotára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!