Várpalota

2016.04.28. 07:43

Testületi ülés Várpalotán: illegális hulladék és új testvérvárosi kapcsolat

Hosszasan vitáztak az illegális hulladéklerakók felszámolásáról a várpalotai képviselők a csütörtöki testületi ülésen, ahol arról is döntés született, hogy Várpalota testvérvárosi kapcsolatot létesít az olaszországi Sant'Elpidio a Mare településsel.

Szabó Péter Dániel

Galambos István képviselő (Jobbik) határozati javaslatában az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó eseti bizottság létrehozását kezdeményezte. A képviselő hozzászólásában kiemelte, komplex problémáról van szó, amit csak közös gondolkodással lehet megoldani. Ezért kezdeményezte a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum mintájára eseti bizottság létrehozását, amelynek tagjai, köztük az érintett civil szervezetek képviselői is, együttesen léphetnének fel a szemetelők ellen.

Deák Istvánné képviselő (DK) hozzászólásában javasolta, a munkába vonják be az oktatási intézményeket is, hiszen hosszú távon szemléletváltásra van szükség, hogy javulást érjenek el a környezetszennyezés területén. Falussy Sándor (MSZP) felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a városban összesen egy közterület-felügyelő dolgozik. - Tisztában vagyok vele, hogy a foglalkoztatás pénzbe kerül, ám a város tisztaságáért hosszú távon mindenképp megérné több, hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelőt alkalmazni – mondta el a szocialista képviselő.

Galambos Szilvia képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, hatósági jogkörrel nem rendelkezik majd a bizottság, ezért annak létrehozása okafogyott. Inkább a témában érintett civil szervezetek támogatása lehet a prioritás. Katona Csaba alpolgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, a tudatformálás lehet a fő cél, hiszen annyi közterület-felügyelőt nem lehet foglalkoztatni, hogy az éjszaka közepén elfogják az illegális szemetelőket, akik sok esetben ipari mennyiségben hordják a város különböző pontjaira a hulladékot.

Talabér Márta polgármester elmondta, van lehetőség szabályosan elhelyezni Várpalotán a hulladékot, az emberek nincsenek rákényszerítve az illegális szemetelésre. A Várpalotai Közüzemi Kft. hetente kétszer szállítja el a kevert hulladékot, de van gyűjtőszigetes, illetve házhoz menő szelektív gyűjtés is. Évente kétszer lombkonténereket helyez ki a cég, erről előzetesen tájékoztatják a lakosságot, de évente egyszer egyes veszélyes, illetve elektronikus hulladékok elhelyezésére is van lehetőség. Pályázatok útján is próbál előrelépést elérni az önkormányzat ezen a területen. A Fenntartható Várpalotáért címmel néhány éve a környezettudatosabb életmódot a középpontba állító programot indítottak, s jelenleg is előkészítés alatt áll egy ilyen jellegű önkormányzati pályázat. - A bizottság létrehozását nem támogatom, de a májusi testületi ülésen Galambos István képviselőt hivatalosan is szeretném megbízni a feladattal, hiszen a probléma valós Várpalotán - hangsúlyozta a polgármester.

Dr. Ignácz Anita jegyző elmondta, jelenleg valóban egy közterület-felügyelő dolgozik a hivatalban. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy két státusz állna rendelkezésre a feladat ellátására, ám többek között az alacsony bér miatt másfél éve hiába keresnek egy másik embert a munkára. A képviselő-testület végül három igen és nyolc tartózkodás mellett nem támogatta a határozati javaslatot.

Sant'Elpidio a Mare

Vita nélkül döntött a testület arról, hogy Várpalota testvérvárosi kapcsolatot létesít az olaszországi Marche tartományban lévő Sant'Elpidio a Mare településsel.A két város közötti kapcsolat komoly hagyományokkal bír. Palotai futók immár 25 éve járnak minden évben a Maratona del Piceno maratoni futóversenyre, de a Várpalota díszpolgári címével is kitüntetett Egidio Lattanzi vezetésével az olasz sportolók is állandó vendégek a palotai félmaratonon. Emellett az utóbbi években kulturális területen is felpezsdült a kapcsolat, legutóbb épp a várpalotai olasz napon jártak itt többek között történelmi zászlóforgatók.

Címkék#várpalota

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!