Várpalota

2015.04.27. 12:19

Ney Dávidra emlékeztek, kórusok léptek színpadra a Jó Szerencsét Művelődési Központban

Várpalota - Teltházas hangversennyel emlékeztek a művelődési házban a város és a térség kórusai Ney Dávidra, a híres várpalotai születésű operaénekesre.

Szabó Péter Dániel

Évtizedek óta rangos seregszemléje a helyi és környékbeli fkórusoknak a Ney Dávid nevét viselő hangverseny, amelynek idén is a Jó Szerencsét Művelődési Központ színházterme adott otthont. A közelmúltban rendezett koncerten Katona Csaba alpolgármester köszöntőjében a kreativitás és a tehetség fontosságát hangsúlyozta.

Ney Dávidról, az 1905-ben elhunyt várpalotai operaénekesről a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjai emlékeztek meg. Elhangzott, a nagy terjedelmű, érzékeny baritonjáról, s meggyőző színpadi játékáról ismert egykori palotai szabólegény 1884-ben lett az Operaház vezető művésze. Élete és munkássága előtt ezúttal kilenc kórus tisztelgett színvonalas produkciókkal az 54. alkalommal megrendezett hangversenyen.

A Jásdi Általános Iskola, valamint a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola kórusa Bohár Beatrix vezetésével lépett színpadra, szlovák, illetve dunántúli népdalokat énekeltek. Utóbbi előadás különlegessége volt, hogy a kórust egy diák, név szerint Szalay Gergő szájdobon is kísérte.

Bohár Beatrix vezetésével a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola diákjai nyitották az estet
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Várkerti Általános Iskola énekkara Vikol Erzsébet karnagy vezetésével Balázs Árpád Kis zenei ABC, illetve Jerry Estes Sing, sing! című művét adta elő, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola énekkara (kórusvezető: Nagy Ildikó) pedig bodrogközi népdalcsokorral, s az Uram adj csöndet című kánonnal érkezett a koncertre. Az Inotai Tagiskola kórusa (kv.: Szabóné Dudás Valéria) népdalokat és Daróci Bárdos Tamás Üszküdárá című művét énekelte, a Vásárhelyi András Tagiskola (kv.: Schwarczingerné Köveskuti Zita) pedig többek között Demjén Ferenc közismert dalát, a Honfoglalást.

A Bán Aladár Általános Iskola, illetve a Rákóczi Telepi Tagiskola kórusai Kutenicsné Izer Viktória vezetésével adták elő Bárdos Lajos Baj van című szerzeményét. Végül a Borbás Károly karnagy vezette Várpalotai Bányász Kórus lépett a közönség elé, akik Bartók Négy szlovák népdalával készültek, a hangverseny pedig közös énekléssel zárult, a résztvevők együtt adták elő a Hej rozmaring, rozmaring című népdalt.

A fellépő kórusok mellett a koncerten közreműködött zongorán Bátor Ferencné, Józsa Eleonóra és Tósokiné Török Viktória, gitáron Stanka Erika, fuvolán Lantos Ádám, brácsán Farkas László, bőgőn Nagy Ferenc, s szólót énekelt Ács Bianka, Borzási Dániel, valamint Lakatos Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!