Várpalota

2017.03.08. 21:05

Gulág-emlékhelyet avattak Várpalota központjában

Gulág-emlékhelyet avatott a napokban Várpalota központjában a Marathon Tömegsport és Környezetvédő Egyesület, hogy méltóképp emlékezzenek így a Várpalotáról és térségéből elhurcoltakra.

Szabó Péter Dániel

A Várpalotát átszelő 8-as főút mellett kialakított emlékhely avatási ünnepségén nyitányként iskolások szavalták el a tavaly decemberben elhunyt, a Gulágot is megjárt Völgyi József versét, majd Gábris József szavalt el az alkalomhoz illő költeményeket. Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke pedig gitáros műsorral emlékezett az elhurcoltakra.

Méreg József, a rendezvényt szervező Marathon TKE elnöke az avatáson beszélt a 25 éves múlttal bíró szervezetről, illetve az emlékhely kialakításának történetéről. Elmondta, a keresztet és a történteket szimbolizáló vas-úti pályatöredéket, valamint a 38 elhurcolt nevét tartalmazó emléktáblát a Gulág-emlékév keretében állították Várpalotán.

A várpalotai önkormányzat nevében Katona Csaba alpolgármester koszorúz az emlékhelynél
Fotó: Szabó Péter Dániel

- Ez a hely egy olyan korszaknak állít emléket, mely örök sebet ejtett Európa lelkiismeretén. Emlékeznünk kell azokra, akik megjárták ezt a poklot és soha nem tértek haza. Emlékeznünk kell azokra, akik bár hazajöttek, de hosszú évekig a megvetés volt az osztályrészük. Emlékeznünk kell arra a Völgyi Józsi bácsira, aki megjárva a Gulágot hazatért, és volt elég bátorsága ahhoz, hogy 1956-ban fellépjen a kommunista rendszer ellen. Emlékeznünk kell a családtagokra, a feleségekre, akik mellől éjszaka rángatták el férjeiket, a gyermekekre, akik félárván nőttek fel, és akik előtt csak suttogva mondhatták ki az igazságot - mondta el megemlékező beszédében Galambos István, a Jobbik várpalotai önkormányzati képviselője.

A folytatásban Fodor Balázs római katolikus plébános, érseki tanácsos áldotta meg az emlékhelyet, majd a megjelentek - köztük Várpalota önkormányzata nevében Katona Csaba alpolgármester - helyeztek el koszorúkat, virágokat az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!