Várpalota

2017.06.12. 18:19

Meghatározott városkép

VÁRPALOTA A várpalotai településképi rendelet megalkotásának kapcsán tartott lakossági fórumot Mezei László főépítész a vár Thury-termében.

Szabó Péter Dániel

A rendezvényen elhangzott, jelen pillanatban bárki hozzászólhat, javaslatokat tehet, melyek bekerülhetnek a rendeletbe vagy éppen a településképi kézikönyvbe.

- A településképi rendelet lényege, hogy nem magasabb jogszabályok által előírt, hanem helyi szinten eldöntött határozatokat foglal magába - fogalmazott Mezei László. Várpalota főépítésze szerint a város különleges helyzetben van, mivel a 1970-es években jelentősen felgyorsult a városépítés. Felrúgva az addigi tradíciókat, egy merőben más, zömében szocialista jellegű városkép alakult ki. A különböző korszakok összehangolását az önkormányzatnak azonban kezelnie kell, erről is szól a mostani kezdeményezés.

A kézikönyv elkészítésére szoros határidőt szabott a kormány. Az önkormányzatoknak idén szeptember 30-ig kell elkészíteniük a dokumentumokat. Eddig a helyi építési szabályzat határozta meg, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a település épületeinek. A helyi építési szabályzat erre vonatkozó rendelkezései azonban megszűnnek szeptember utolsó napjával.

Az új rendelkezés eddig sok európai országban bevált. A falvak és városok esetében az esztétikus, egymással harmonizáló épületek egységes vagy akár egyedi településképet hoznak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!