Várpalota

2016.08.09. 11:57

Magyar-olasz kapcsolat - Testvérvárosi szerződést kötött Várpalota

Várpalota - Testvérvárosi szerződést kötött az olaszországi Marche tartományban rendezett Magyar napokon Várpalota és Sant’ Elpidio a Mare városa.

Balla Emőke

Várpalotának fontos a nemzetközi jelenlét: a romániai Petrozsénnyel több mint húsz  éves a kapcsolata,  rendszeresek a programok, találkozók. Az ausztriai Wolfsberggel is másfél évtizedes az együttműködés. Az olaszországi kapcsolat a Marche tartományban lévő fermoi kistérséggel, megyével kezdődött, a sportkapcsolatok révén, tájékoztatott Borbásné Gazdag Gabriella pályázati és nemzetközi referens.

Fotó: Várpalotai Hírcentrum Nonprofit Kft

A két térség között folyamatos volt az együttműködés, maratoni futók vendégeskedtek egymásnál. Várpalota az olaszországi Grotazzolina városával 2010-ben erősítette meg együttműködési szándékát, a többi település (Ortezzano, Porto San Giorgio és Sant’Elpidio a Mare) partnervárosa volt. Az utóbbi polgármestere tavaly jelezte, hogy testvérvárosi szerződést kötne, a középkori település kiemelkedő hagyományőrző rendezvényén ezt látták el kézjegyükkel Talabér Márta és Alessio Terrenzi polgármesterek, középkori ruhába öltözve.

A kétnapos programsorozathoz – melyen a várpalotaiak közel hatvanan vettek részt – a térség két másik települése is csatlakozott. A grottazzolinai Giorni di Azzolini fesztiválon magyar ételkóstolóval egybekötött középkori nemesi vacsorát, Ortezzano-ban Nemzetközi néptánc fesztivált rendeztek, melyen a magyar népi kultúrát a Cserregő Néptáncegyüttes képviselte. Az olaszországi hétvégén a várpalotai kulturális élet több meghatározó szereplője is bemutatkozott, színvonalas műsort adtak például a bányász fúvószenekar tagjai, Sant’ Elpidio a Mare főterére pedig  a Crystal Fittness táncosai és a Funthomas Band varázsoltak fergeteges hangulatot. Az új testvérváros nemcsak a sport, de a kultúra és a civil szervezetek terén is lát lehetőséget az együttműködésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!