Várpalota

2016.11.21. 21:50

Településeket köt össze a törökverő várkapitány

Várpalota - Aki nem ismeri a múltját, nem keres benne kapaszkodókat, igazodási pontokat, az hiába keres fogást a jelenben a jövő problémái-nak megoldásához - mondta Campanari-Talabér Márta polgármester.

Molnár Sándor

Az emlékévet a legendás várkapitány 1566. júniusi, törökök elleni győzelmének 450. évfordulója tiszteletére rendezték. Thury György 500 vitézével védte meg Palota várát Arszlán budai pasa 7000 fős seregével szemben. Thury Nagykanizsán és Palotán volt várkapitány, Orosztonyban halt meg, ezért a két város képviselő-testülete is részt vett az emlékév zárásán a Thury-várban péntek este.

A záróünnepségen Kontrát Károly országgyűlési képviselő gratulált a várpalotaiaknak az emlékév ötletéért és megvalósításáért, amely nagy vállalás volt és sikeresen zárult. Köszönte az orosztonyiaknak és a nagykanizsaiaknak, hogy partnerek voltak a nagy feladatban, a mai rohanó világban nem sok példa van a dicső múlt megőrzésére. Cseresnyés Péter munka-erőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Nagykanizsa korábbi polgármestere kiemelte: Thury György és vitézeinek hősiessége nemcsak az emlékezetpolitika része, hanem akár gazdasági erőt is adhat, a települések és a térségfejlesztés sarokpontja lehet. Olyan vonzerő, amely tovább növe-li a települések ismertségét, presztízsét, és amely vendégeket vonz, ezzel sokaknak megélhetést teremt.

A rendezvényen hangversenyt adott Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Várpalotai Bányász Kórus  Fotó: Molnár Sándor

- Abban bízunk, hogy a rendezvénysorozat különböző eseményei erősítették a várpalotaiak lokálpatriotizmusát, és bemutatták, hogy városunk nem csupán együtt élő emberek társasága, hanem egy közösség, amely energiát fordít a múltja megismerésére. Igazodási pontokat keres abban, és a jelenben a jövő építésére használja fel azokat - hangzott el Várpalota polgármes-terétől. Campanari-Talabér Márta kiemelte Csepin Péter hagyományőrző tevékenységét, aki több mint két évtizede dolgozik azért, hogy Thury György emlékét életben tartsa. A rendezvényen hangversenyt adott Nagykanizsa Város Vegyeskara és a Várpalotai Bányász Kórus.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!