Várpalota

2016.02.09. 17:28

Könyvtárat teremtett a semmiből - Könczöl Imre néhai könyvtárigazgató előtt tisztelegtek az emléknapon

Várpalota - Emléknappal tisztelgett a Krúdy Gyula Városi Könyvtár az intézményt 17 éven át vezető Könczöl Imre munkássága előtt. A rendezvényen bemutatták a Várpalota irodalmi kistükre című Könczöl-könyvet is, amelyet az önkormányzat segítségével sikerült újra kiadni.

Szabó Péter Dániel

– Hallatlanul sokoldalú kultúrember, könyvtáros, helytörténeti kutató, irodalmár és művelődésszervező volt Könczöl Imre, aki elkötelezettsége révén könyvtárat teremtett úgymond a semmiből, példát adott a település iránti önzetlen odaadásból, az értelmiségi felelősségtudatból. Mindannyian tudjuk, hogy egy települést nem a lélekszám, nem az infrastruktúra vagy az intézmények száma, s még csak nem is a hatalom elhatározása tesz igazán várossá. Ennek a tudatnak a lakosság, a városi polgár szívében kell megjelennie. Ezt pedig a kultúra idézheti elő. Könczöl Imre épp ezen a területen alkotott maradandót, sőt, halhatatlant – mondta el az emléknap nyitányaként az alsóvárosi temetőben Huszár Pál történész, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka. A Könczöl Imre sírjánál tartott koszorúzáson az emlékező barátok, pályatársak és tisztelők mellett ott volt családja, Könczöl Imréné, Könczöl Sándor és ifj. Könczöl Imre is.

Ezt követően a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban folytatódott az emléknap, ahol Budai László könyvtárvezető köszöntőjében elmondta: tavaly a könyvtár kezdeményezésére posztumusz díszpolgári címmel is elismerte az önkormányzat Könczöl Imre pótolhatatlan munkásságát. Budai László egyben felhívta a figyelmet két könyv újrakiadására, amelyek az emléknapra időzítve készültek el.

Könczöl Imre újra kiadott könyvét Katona Csaba alpolgármester mutatta be az emléknapon (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az egyik a Hatvanéves a várpalotai könyvtár című kötet, amelynek fontos részét képezi az intézményt közel két évtizeden át vezető Könczöl Imre levelezéséből készült válogatás. A másik a Várpalota irodalmi kistükre című kiadvány, ami Könczöl Imre kiemelkedő fontosságú alkotása.

Talabér Márta polgármester köszöntőjében kiemelte, a város szellemi nagyságokat köszönhetett annak, hogy 1956-os szerepvállalásuk miatt sokan a forradalmat követő években büntetésből, mintegy száműzetésként kerültek Várpalotára. – Lehetséges, hogy mindezt eleinte ők is büntetésként élték meg, ám a későbbiek folyamán ez megváltozott. Magukénak érezték a települést, s bekapcsolták azt az ország irodalmi vérkeringésébe, ahogy tette ezt Könczöl Imre is. Nem pusztán könyvtárigazgató, hanem a szó legnemesebb értelmében vett népművelő volt, aki igyekezett minél több emberhez elérni – fogalmazott a polgármester.

A folytatásban Szóllás Péter, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Veszprém megyei elnöke méltatta Könczöl Imrét, akinek Fejér, illetve Veszprém megyei munkásságáról Kégli Ferenc, az Országos Széchenyi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője, illetve Varga Béla, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatója beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!