Várpalota

2017.05.20. 08:30

Komplex horgászverseny

Várpalota - Horgásznak nem kell drog- ezzel a szlogennel még a kilencvenes években, Németországban indított drogmegelőzési kampányt egy horgászkellékeket gyártó cég.

Sági Ági

Erről hallott, a már akkor is a gyermekvédelemben dolgozó Hosszú György, aki ma a Szociális- és Gyermekvédelmi főigazgatóság Somogy megyei II. Rákóczi Ferenc gyermekotthon igazgató- helyettese. Ő vette fel a kapcsolatot a cég magyarországi képviseletével, akik az ügy mellé álltak és először drogprevenciós táborokat szerveztek az otthont nyújtó ellátásban élő, enyhe értelmi sérült gyermekeknek. Ezekből a táborokból nőtt ki a komplex horgászverseny, amibe a gyermekvédelmi intézményeket, és hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskolákat is bevontak. Idén több területi verseny után 9. alkalommal tartották meg az Országos Komplex horgászverseny döntőjét a várpalotai S II horgásztavakon.

-Nem volt egyszerű idén is megszervezni ezt a versenyt. A kapcsolattartónk és barátunk Tóth István, akinek szívügye volt ez a verseny váratlanul meghalt. Új tulajdonosa van a víznek is. Igaz ő első szóra segített, és ingyen rendelkezésünkre bocsátott ma egy partszakaszt- mondta el Török János korábbi tógazda, szervező.

A versenyre idén kilenc csapat érkezett, négy gyermekvédelmi intézményekből és öt közoktatási intézményekből. A délelőtt a feladatoké volt: szereléket kellett összeállítani, de volt célbadobás, halfelismerés kép alapján, és csapatépítő játékok. A gyerekek előre készültek a compó és a harcsa horgászatából, és a fajok jellegzetességeiből, és ebből elméleti beszámolót is adtak. Délelőtt még egy horgászforduló is belefért. Minden gyerek egyforma, szerelékkel ellátott négy méteres spiccbotot kapott, csalit, etetőanyagot és merítőhálót.  A horgászatot bográcsban főtt ebéd követte, majd a második horgászfordulóval ért véget a verseny. A gyerekek apró küszöket és bodorkákat fogtak, de azért akadt egy 80 dekagrammos ezüstkárász is, melynek fogója elvihette a legnagyobb halért járó különdíjat. A versenyzőknek szakmai tanácsokkal Schlotthauser László és Ruff Miklós pergető magyar bajnokok és világbajnoki bronz érmesek segítettek.

Az első helyet a ceredi Id. Szabó István Általános Iskolából érkezett két fős csapat nyerte. A Gyermekvédelmi Főigazgatóság jóvoltából a csapatok között 150 000 forint értékben adott át horgászkellék nyereményeket  Szövényi Balázs a II. Rákóczi Ferenc gyermekotthon igazgatója, de ez a nap csak kevevéssé szólt a versenyzésről, az élményszerzés, és a kikapcsolódás volt a lényeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!