Várpalota

2015.08.03. 16:41

Jubileumi gálaest a várudvaron

Várpalota - Teltházas jubileumi gálakoncerten bizonyították tehetségüket a napokban a várudvaron a X. Országos Musical & Operett Kurzus résztvevői.

Szabó Péter Dániel

Szép hagyomány, hogy a nyaranta Várpalotán zajló kurzus növendékei és meghívott vendégeik a háromhetes tábor zárásaként évről-évre színvonalas előadással örvendeztetik meg a várpalotaiakat. Az idei gálának külön exkluzivitást adott, hogy tizedik alkalommal hirdette meg a kurzust a Szabó Szilvia énekművész vezette csapat, így jubileumi produkciót láthatott július legvégén a várudvart teljesen megtöltő publikum.

A kétórás produkcióban az egykori és jelenlegi növendékek mellett énekeltek a színpadon a felkészítő művészek, név szerint Falusi Mariann, Peller Károly, Lőrincz Zsuzsanna, Lőrincz Máté és Szabó Szilvia, de a Budapesti Operettszínházból Katona Klaudia és Laki Péter is színpadra állt a több száz fős közönség legnagyobb örömére.

– A kurzus összesen 18 napos. Ebből két hét a betanulás időszaka, a harmadik hét pedig már a főpróbákkal telik. Idén 17-24 éves fiatalok érkeztek az egész országból, köztük Várpalotáról is, hogy énekelni és táncolni tanuljanak – mondta el Szabó Szilvia művészeti vezető, aki szerint 10 esztendővel ezelőtt járatlan útra léptek segítőivel.

– Alapvető célunk a kezdetektől egyértelmű: tehetséges fiataloknak adjunk lehetőséget, hogy énekelni és táncolni tanuljanak, színpadi rutint szerezzenek. Az első kurzus mai szemmel nézve még igen kezdetleges volt, leginkább szösszeneteket dolgoztunk fel a musical irodalom gyöngyszemeiből. A gála ettől függetlenül nagy siker volt. Dolgoztunk a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, most pedig már évek óta a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központban folynak a próbák – mesél Szilvia az országos szinten is egyedülállónak számító kurzus alakulásáról, amelynek résztvevői azóta is minden évben amatőrök. Diákok vagy polgári foglalkozású felnőttek, akik szívesen énekelnek és táncolnak. A kurzus elvégzését követően azonban többen közülük már továbbléptek, eddig tizennyolcan jutottak be az ország különböző kőszínházaiba.

– Szerintem nem attól profi valaki, hogy művészeti végzettségről szóló papírja van, hanem a hozzáállástól: az alázattól, a szorgalomtól, attól, ahogy kiáll a színpadra, veszi az instrukciókat és megvalósítja azokat – tette hozzá Szabó Szilvia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!