Várpalota

2017.01.17. 19:25

Emlékév és városfejlesztési tervek

Várpalota - Sikeresnek ítéli a 2016-os esztendőt Várpalota életében Campanari-Talabér Márta polgármester, akit a Thury-emlékévről és városfejlesztési elképzelésekről kérdeztünk.

Szabó Péter Dániel

Az elmúlt esztendőt Thury György emlékének szentelte a város, egész éven át tartó programsorozattal tisztelegtek a hős várvédő kapitány 650 évvel ezelőtti diadala előtt.

- Szerettük volna a lehető legszélesebb réteget elérni, hogy ne csak a hagyományőrzők érezzék magukénak a hős kapitány emlékét, hanem minél több várpalotai, illetve minél többen ismerjék meg Thury történelmi nagyságát a városon kívül is. Voltak hagyományőrző programjaink, amelyek közül kiemelkedő eseménynek számít az 1566-os ostromnak emléket állító Diadal napja történelmi várjáték. Színvonalas kísérőprogramokat kínáltunk a helyieknek és a hozzánk látogatóknak.

Bemutattuk a török kultúrát és gasztronómiát, rendeztünk komolyzenei hangversenyt, tartottunk képzőművészeti kiállítást, Nagykanizsa és Orosztony településsel pedig közös képviselő-testületi ülésen és a zalai kistelepülés határában, Thury halálának helyszínén tartott megemlékezésen tisztelegtünk a hős várvédők tettei előtt. Az országban is egyedülálló mobilapplikációt mutattunk be a Thury-várban - mondta el lapunknak Campanari-Talabér Márta.

Várpalota polgármestere hozzátette, a 2016-os év krónikájához tartozik, hogy az olasz Sant'Elpidio a Mare, illetve a török Gazipasa településsel is testvérvárosi szerződést kötött Várpalota. - Az olasz kapcsolat nagyon régi, hiszen ebben az esztendőben már 27 éves lesz, csak eddig nem öntötte hivatalos formába együttműködését a két település.

Bízik a beadott pályázatok pozitív elbírálásában, mondta Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere Fotó: Szabó Péter Dániel

Elsősorban a sport és a kultúra területén van lehetőség együttműködésre. Gazipasa esetében egy friss kapcsolatról beszélhetünk. A történelmi múlt köt össze bennünket, s elsősorban ezen a területen nyílik lehetőség az együttműködésre. A várpalotai török hétvégére már hozott is anyagot a delegáció.

Ami a városfejlesztést illeti, a tavalyi év elsősorban az előkészítésről szólt ezen a területen. - A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül adtunk be számos pályázatot. Bízunk a sikerben, reményeink szerint az elkövetkező két évben komoly változásokat tapasztalhatnak a város lakói. Egyik legmeghatározóbb pályázatunk a Zöld város program, ami a Thury-vár környékének a megújítását célozza.

Hatalmas zöldfelületeket, szánkópályát, játszóteret s olyan szabadidős teret szeretnénk kialakítani a belvárosban, ami minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget nyújt. Inotán a karsztvízproblémákat szeretnénk orvosolni a most lehívható forrásból, s kerékpárutat is építenénk Várpalota és a falu, valamint a városközpont és a vasútállomás között. Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére is nyújtottunk be pályázatot.

Ez a Nagy Gyula Galéria megújítását jelentené, ami többek között a városi könyvtárnak is méltó helyet adhatna a beruházás után. Szociális intézményeink jó részét szeretnék egy helyre költöztetni, míg az egészségügyi területen a fogorvosi rendelők felújítására nyújtottunk be pályázatot - sorolta a városvezető.

Karácsony előtt jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy út- és járdaépítésre 450 millió forint támogatást kap a kormánytól Várpalota. - A célunk az, hogy minden városrészben legyenek út- és járdafelújítások. Igyekszünk a régi ígéreteket betartani, s olyan utcákat is bevonni a fejlesztésbe, ahol eddig még szilárd burkolat sem volt.

A Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő segítségével érkező 450 millió forint rengeteg pénz, ám városunkban ennek legalább a háromszorosát el tudnánk költeni útépítésre, ezért kérem az emberek türelmét, hogy megfontolt döntést tudjunk hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!