Várpalota

2015.05.21. 16:22

Azbeszt-ügy: sarokba szorították a kormányt

Várpalota – Gyors, a város számára megnyugtató döntés született, mondta Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere, utalva arra, hogy leállítják az azbeszttartalmú hulladék szállítását Inotára.

Balla Emőke

A szocialisták azonban szkeptikusak, sajtótájékoztatójukon feltették a kérdést: valóban végleges-e ez vagy csak ideiglenes? A lakosság összefogását, egységes kiállását valamennyien hangsúlyozták.

A jövőjükért aggódó várpalotaiak érdeme, hogy leállítják az azbeszttartalmú hulladék szállítását, ebben egyetértettek a pártok. Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere mindenkinek köszönetet mondott: a várpalotaiaknak, V. Németh Zsolt államtitkárnak, a kormánymegbízottnak, a kormánynak, Kontrát Károly államtitkárnak, országgyűlési képviselőnek, amiért kedvező döntést hoztak. A testület egységes volt ez ügyben, a város hosszú távú céljait is nézte. A szocialisták arra hívták fel a figyelmet, hogy bár kormánydöntés született és a lőrinci cementgyár területéről nem hoznak több azbeszthulladékot, máshonnan érkezhet, év végéig 33 ezer tonna építőanyag hulladék. Falussy Sándor önkormányzati képviselő, az MSZP várpalotai elnöke elmondta, szándékuk, hogy a testület kezdeményezze a kármentesítést végző kft. engedélyének visszavonását. Áttekinthetnék a város rendezési tervét, a területre elrendelhetnék a változtatás tilalmát.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint a probléma 2010-ben kezdődött, amikor megszűnt a környezetvédelmi minisztérium. A veszélyes hulladék tárolását komolyabban kellene venni, a kormány környezetvédelemmel, hulladékgazdálkodással kapcsolatos politikája hibás, a szakmai szervezeteket kihagyja az eljárásrendből, közölte. Az ügy tanulsága, hogy a „lakosság egységes fellépésével a kormány is sarokba szorítható”, fogalmozott. Dániel Mária Magdolna, az MSZP megyei alelnöke hangsúlyozta, felelősek vagyunk gyermekeinkért, ha később kamionsort látnak, élő lánccal tiltakoznak. A Jobbik közleményében üdvözölte az Inotára történő azbesztszállítás leállítását, ami az inotai és a várpalotai lakosok érdeme. A helyiek kitartó és határozott ellenállása meghátrálásra kényszerítette a kormányt.

Előzmények:

A kormány döntött: nem hoznak több azbeszt hulladékot Várpalotára

A kormány segítségét kérik a várpalotaiak

Újabb nem az azbesztre

Várpalotai azbeszt-ügy: rendkívüli ülést tart a képviselő-testület

Azbeszttartalmú veszélyes anyagot szállítanak az inotai hulladéklerakóba

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

Határozatban követeli az önkormányzat, hogy állítsák le az azbeszt tartalmú hulladék szállítását Várpalotára

A várpalotaiak szavaztak: nem kérnek az azbesztből (frissítve)

Keresik a megoldást az azbeszt ügyre

''Ha kell, élőláncot alkotva állítjuk meg a veszélyes hulladékot szállító teherautókat''

Leállítják az ezbeszt hulladék szállítását Inotára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!