Várpalota

2015.05.14. 17:30

A várpalotaiak szavaztak: nem kérnek az azbesztből (frissítve)

Az inotai faluházban rendezett, indulatoktól sem mentes lakossági fórumon egyhangúlag szavazott a megjelent mintegy 200 ember. Eldöntötték: nem akarják, hogy azbeszt tartalmú veszélyes hulladékot szállítsanak a városrész határában lévő lerakóba.

Szabó Péter Dániel

Kontrát Károly államtitkár, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) megígérte, hogy képviseli álláspontjukat, s mindent megtesz, hogy érvényesítse akaratukat.

A teltházas fórumon Deák Istvánné önkormányzati képviselő (DK) elmondta, a fő kérdés, hogy miért nem tudtak, s miért nem dönthettek arról a helyiek, hogy szállítsanak -e veszélyes hulladékot a településükre. Sajtos János, a fórumot szervező Inotáért Baráti Kör elnöke hozzátette, amíg tartanak a tárgyalások és a lakossági fórumok, függesszék fel a hulladék szállítását. Kijelentését tapsvihar követte, többen bekiabálva közölték: ha kell, ők maguk fekszenek ki az útra, vagy autókkal állják el az azbeszt tartalmú anyagot szállító teherautók útját.

Szűcs Károly, az inotai hulladéklerakót üzemeltető Partner Depónia Kft. ügyvezetője felszólalásában – amelyet gyakran bekiabálással szakított meg a közönség – elmondta, nincsenek titkok, minden a legszigorúbb uniós szabályozás szerint történik a szállítás és a lerakás során.

- Az elmúlt két napban több alkalommal is hatósági ellenőrzést végeztek nálunk, s mindent rendben találtak a szakemberek. Emellett a saját helyszíni méréseink is igazolják, hogy nincs mérhető azbeszt-tartalom a levegőben – hangsúlyozta az ügyvezető.

Galambos István önkormányzati képviselő (Jobbik) felszólalásában kijelentette, ha nem pattant volna ki a botrány, a mai napig teljes titokban szállítanák az anyagot az inotai lerakóba. Nemcsak előzetes tájékoztatásra lett volna szükség, hanem helyi népszavazást kellett volna kiírni a kérdésben már hónapokkal ezelőtt, szögezte le a képviselő. Varju László, a DK alelnöke, országgyűlési képviselő is felszólalt, s elmondta: felelősséget kell vállalniuk azoknak, akik meghozták a döntést a hulladék  Inotára szállításáról.

A közönség soraiból többen érdeklődtek az 1,3 milliárd forint összköltségű kármentesítési projekt részleteiről is. Kontrát Károly elmondta, az ügyben érintett minden szakember ott lesz hétfőn 17 órakor a Thury-várba meghirdetett lakossági fórumon, ahol bárki kérdezhet, s választ kaphat felvetéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!