Várpalota

2015.10.05. 19:07

A bányászat meghatározta a város életét egy évszázadig - Beszélgetés a legendás múltról

Várpalota - Egy főaknász, egy bányamérnök és egy vájár személyes visszaemlékezései révén idézték fel a palotai bányászok életét a városi könyvtárban rendezett pódiumbeszélgetésen.

Szabó Péter Dániel

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár rendhagyó pódiumbeszélgetésén a város elmúlt 100 esztendejét nagy részben meghatározó bányászat került terítékre. Budai László könyvtárvezető hétfőn este az intézmény kamaratermében a várpalotai bányáról, a bányászok életéről beszélgetett Buzási István bányamérnökkel, Domján István főaknásszal és Lábas István vájárral.

– Sosem akartam bányász lenni, csupán a jobb fizetés hozott Várpalotára a hetvenes évek végén. Aztán nagyon megszerettem a mindennapos veszélyt, ami miatt eleinte szorongva mentem dolgozni a föld alá – vallott pályaválasztási orientációjáról a ma Inotán élő Lábas István.

Lábas István mutat egy régi bányászlámpát Domján Istvánnak (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Mindig erre a pályára készült Buzási István bányamérnök, akinek már a dédnagyapja is bányász volt, míg Domján István főaknász a tanulóévek után került Várpalotára. – Végig kitartottam, amíg be nem zárták a bányát – szögezte le.

A korabeli televíziós bejátszásokkal fűszerezett pódiumbeszélgetésen szó esett az 1990-es bányász-sztrájkról, majd a palotai bánya hanyatlásáról. A vállalat felszámolása 1991. decemberében indult meg. 1993 után az egykori Palotaszén Kft. 200 embert foglalkoztatva folytatta a kitermelést, ám 1996-ban lezárult a palotai bányászat 120 éves története.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!