Várpalota

2015.06.22. 11:05

A bányász szendvics titka - Interaktív tárlatvezetés és előadások a Thury-várban a múzeumok éjszakáján

A bányászattörténeti előadások és az interaktív tárlatvezetés mellett ízletes bányász szendviccsel fogadták az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

Immár második alkalommal hirdetett rendhagyó programot a bányász hagyományőrző szervezetekkel karöltve az elmúlt szombaton a Thury-Vár Nonprofit Kft. A múzeumok éjszakája országos programsorozathoz kapcsolódva ugyan az egész vár ingyenesen látogatható volt, a középpontban mégis a gróf Sztáray Antal bányászattörténeti gyűjtemény állt, ahol az interaktív tárlatvezetés mellett már kora estétől izgalmasnak ígérkező előadásokkal várták a látogatókat.

Akik jöttek is szép számmal, több százan fordultak meg az este folyamán a várban a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület, a Bányász Nyugdíjas Klub, a Rákóczi Telepi Baráti Kör és a Városszépítő és –védő Egyesület szervezett programon.

Lábas István (jobbra) vezette körbe a vendégeket a palotai bányászattörténeti gyűjteményben(Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Thury-teremben a Huszár József a Palotai-medence földtani és geológiai viszonyairól beszélt, a város szénbányászatának évtizedeit pedig Buzási István foglalta össze előadásában. Közben a gróf Sztáray Antal bányászattörténeti gyűjteményben interaktív tárlatvezetéssel várták a téma iránt érdeklődőket. Lábas István nagy lelkesedéssel mutatta be a látogatóknak a különböző bányászati berendezéseket és felszereléseket, valamint adott személyes történetekkel is színesített áttekintést a várpalotai bányászok mindennapjairól.

Kulturális programként a helyi Tinódi Kamarakórus is koncertet adott a Thury-teremben, ahol a témában könyvet is jegyző Petrovics László a bányászok kulturális életéről tartott alapos és izgalmas előadást, Hermann György pedig a bányabiztonságról és a bányamentés fontosságáról beszélt.

Az előadások sorát a már említett Buzási István zárta, aki bányászanekdotákkal, humoros történetekkel szórakoztatta a közönséget

Kiderült például a bányász szendvics titka is. – Ez annyit jelentett, hogy két szelet, ujjnyi vastag hagymás zsíroskenyér közé a derék bányászok betettek egy harmadikat, majd jóízűen elfogyasztották. A nehéz fizikai munkához nagy szükség volt az energiára – mondta el Buzási István, aki ezt követően a bányászattörténeti gyűjtemény előterében a gyakorlatban is megmutatta a vendégeknek a bányász szendvics készítésének „fortélyait”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!