Várpalota

2016.01.02. 15:28

24 évesen a halálba

Várpalota – A 24 esztendős korában kivégzett ’56-os palotai mártír halálának évfordulóján, Berta József Szent Imre utcai emléktáblájánál tartott megemlékezést a Palotai Turul Társaság.

Szabó Péter Dániel

Húsz évvel ezelőtt, 1996-ban avattak emléktáblát a Szent Imre utcában, annak a háznak a falán, ahol a 24 éves Berta Józsefet elszállásolták a forradalom ideje alatt.

Gágó Zsolt, a szervező Palotai Turul Társaság elnöke egy Máté Péter dalt játszott el a megemlékezésen 
Fotó: Szabó Péter Dániel

– Minden évben összegyűlünk, hogy emlékezzünk. Nemcsak Berta József posztumusz honvéd őrnagyra, akit 1958. január 2-án, fiatalon végeztek ki szervezkedés vezetése miatt, hanem mindazokra, akik Várpalotán részt vettek a forradalmi eseményekben.  Kötelességünk emlékezni a palotai 56-os hősökre, kötelességünk tisztelegni áldozatuk előtt. Általuk tudjuk megértetni mindenkivel milyen nagy jelentősége volt a forradalomnak, s általuk tudjuk megmutatni, hogy mennyi anya, apa, testvér és gyermek szenvedte el az 1956-ot követő megtorló évtizedeket – mondta el az 56-os szövetség képviseletében az emléktáblánál Schmidt Ferenc, aki méltatta a hagyományokat ápoló, s egyben a megemlékezést is szervező Palotai Turul Társaságot.

A folytatásban Gágó Zsolt játszotta el gitáron Máté Péter Hazám című szerzeményét, majd Berta József életútját is megismerhették az emlékezők. Elhangzott, a Veszprémben született fiatalember menhelyi gyerekként nevelkedett, majd iskolái elvégzése után megházasodott, s két gyermeke is született. 1954-ben hívták be sorkatonai szolgálatra, a forradalom lángja már Várpalotán érte. 1956. október 25-én elhagyta alakulatát, s bekapcsolódott a helyi eseményekbe. Részt vett a tüntetésben, majd a pártbizottság és a rendőrség megtámadásában, utóbbi lefegyverzésében. Másnap a fegyveres felkelők megtámadtak több, Hajmáskér felől érkező szovjet gépkocsioszlopot. Később Berta tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett az ÁVH-sok felkutatásában is.

Schmidt Ferenc hangsúlyozta, nemcsak Berta Józsefre, hanem az összes 56-os palotai forradalmárra emlékeznek január 2-án

A forradalom leverése után a társaival a közeli erdőbe vonult vissza, azt tervezték, hogy folytatják a harcot, végül azonban az egység feloszlott, többen külföldre menekültek. Berta Józsefet 1957 februárjában tartóztatták le.  Első fokon szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd a legfelsőbb bíróság ezt halálos ítéletre súlyosbította. 1958. január 2-án végezték ki.

A rendezvény zárásaként a tisztelet virágait és koszorúit helyzeték el a résztvevők az emlékhelynél, majd közösen elénekelték a himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!