Városlőd

2015.08.24. 19:52

Múltbéli sváb lakodalom

Városlőd – A harmadik Rozmaring Fesztiválon különleges egész napos „színdarabbal” várták a községbe látogatókat a helyi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület tagjai és a falu lakói.

Szántó Renáta

Egy múlt század eleji hagyományőrző sváb lakodalmat szerveztek az érdeklődőknek, akik az ünnepi forgatag részeseiként ismerhették meg a korabeli szertartás tradicionális elemeit.

A helyiek igazi időutazásra invitálták a fesztiválra érkezőket, ugyanis egy az 1920-as években játszódó esküvői szertartást elevenítettek fel, a kikérőtől a templomi szertartáson át, a mulatságig a nap folyamán. A produkció létrejöttében a község vegyeskara, a Pergő-Rozmaring Tánccsoport továbbá az Őszidő Nyugdíjasklub is segítséget nyújtott.

A menyegzőt hónapokig tartó felkészülés, tanulás és gyakorlás előzte meg, ugyanis a falu lakói aprólékosan utánajártak a korabeli hagyományoknak és szokásoknak, minden részletre figyeltek a színdarab összeállításánál. Elmondásuk alapján, korhűségre és hitelességre törekedtek. A közönség egyöntetű véleménye alapján ez sikerült is, hiszen sváb népviseletben, német Bibliákkal és tradicionális kellékekkel „játszottak” a szereplők. A darabban megelevenedtek a korabeli családi elvárások, szokások és a vicces népi játékok, valamint a lakodalomhoz kapcsolódó egyéb tradíciók is. Többek között fontos szerepe volt akkoriban a rozmaringnak, a kalácsnak és a bornak. A templomi frigy, a zenekar és a nászmenet sem hiányozhatott az előadásból. A közönség az esküvő minden pillanatát testközelből élvezhette, követve a szereplőket a falun át. A rendezvénysátorban a korabeli lakodalmi menüt is megízlelhették az előzetesen regisztráló érdeklődők, mely disznótorosból, tyúkhúslevesből, húsos káposztából és más finomságokból állt.

A darabot József Attila és Eich Mária magyar illetve német nyelvű narrációja kísérte, amelyből nyilvánvalóvá vált, hogy mit láthatnak az érdeklődők a következő jelenetben. Az ünnepi forgatagban a község szinte minden lakója részt vett. A produkció összefogással készült, mely nagyon sokat elárul a helyiek szemléletéről. Számukra a közösség érték, melyet meg kell őrizni. Az esküvőről készült videót a későbbiekben oktatási célra szeretnének felhasználni a község tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!