Városlőd

2017.04.08. 19:46

A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége találkozót szervezett

Városlőd - Ahogyan korábban a szószólói mandátum jelentőségét sem tudtuk felbecsülni, úgy még nem látjuk azt sem, hogy egy szavazati joggal rendelkező képviselő az országgyűlésben milyen eredményeket tud elérni nemzetiségi ügyekben - fogalmazott Ritter Imre parlamenti szószóló.

Penk Tímea

A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége találkozót szervezett az Igauer Parkban. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke beszámolt arról, hogy megyénk több településének a képviselője, pedagógusok és gyermekek Wunsiedelbe utazhatnak, illetve egy képzőművészeti kiállításra több mint negyven anyagot vittek megyénkből. Ritter Imre a nemzetiségi képviselő-választás legfontosabb tudnivalóit ismertette. Úgy véli, hogy a 2014-es választások idején sokan nem is tudták, hogy a nemzetiségi szavazás hogyan működik.

- Noha akkor nem tudtuk, hogy egy szavazati joggal nem rendelkező kisebbségi szóló milyen eredményeket tud elérni, most már látjuk, hogy jelentős sikerek valósultak meg - hangsúlyozta Ritter Imre. Ismertette, hogy igen jelentősen megemelkedett a nemzetiségi önkormányzatok támogatása, a nemzetiségi pályázati lehetőségek, és az anyanyelvi diáktáborok finanszírozása is. A választási eljárásokra vonatkozó javaslatukkal számos technikai problémára megoldást találtak.

- Mérhetetlen jelentőségű a parlamenti szószóli mandátum, de a szavazati joggal rendelkező képviselő jelenléte még nagyobb lehetőségeket biztosít - mondta Ritter Imre. Hozzátette, körülbelül húszezer szavazat szükséges a nemzetiségi listán ahhoz, hogy parlamenti képviselőjük legyen. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának az elnöke, Heinek Ottó üdvözletét Schindler László, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanára adta át. Elmondta, hogy az iskola nemzetiségi tagozatán megyén kívüli diákok is tanulnak, és kiváló eredményeket érnek el országos versenyeken.

- Az oktatási intézményeknek jelentős a szerepe a nemzetiségi identitás fennmaradásában. Mostanra megérett az a tudatosság, hogy érdemes átvenni az oktatási intézmények fenntartását - mondta Schindler László.

A nemzetiségi nyelvoktatásról, valamint a pedagógusképzés helyzetéről Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának az oktatási tanácsnoka beszélt. Felhívta a figyelmet a nemzetiségi irányelvekre, amelyek megszabják a nemzetiségi nevelést-oktatást. A tanácsnok ismertette az iskolák és óvodák nemzetiségi oktatásának a lehetőségeit. Több mint kétszáz óvodát mértek fel, amelyek nyolcvan százalékban hiányoztak a nemzetiségi neveléshez szükséges feltételek.

- Merjünk élni azzal, amire lehetőséget ad a törvény, bátraknak kell lennünk! - hívta fel a figyelmet a tanácsnok. A tervek között említette egy regionális együttműködési intézményhálózat létrehozását, kompetenciamodellek felállítását, taneszközhasználatot és tanösvények létesítését.

A rendezvényen Veszprém megye német önkormányzatai, egyesületek, oktatási intézményeinek képviselői vitathatták meg egymással tapasztalataikat. Ritter Imre és Heilig Ferenc úgy gondolják, hogy megéri tenni, és ha kell, harcolni a nemzetiségi jogokért, mert szép eredményeket lehet elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!