Utazó

2015.11.06. 11:08

Világörökség-várományos helyszín a Balaton-felvidék (frissítve)

A világörökségi helyszín kiválasztása és elfogadtatása nemzeti érdek, illetve nemzeti dicsőség. A Balaton-felvidék is a világörökség-várományos helyszínek listáján van. A Balaton Világörökségéért Alapítvány azért dolgozik, hogy a kultúrtáj mielőbb célba érjen.

Tremmer Tamás

Az UNESCO 1972-ben kihirdetette a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményt, amelyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott. Jelenleg nyolc magyar helyszín szerepel a világörökségi listán, a magyar várományos helyszínek között pedig a 33 települést érintő Balaton-felvidéki kultúrtáj is szerepel.

A Balaton Világörökségéért Alapítvány azért dolgozik, hogy a kultúrtáj mielőbb célba érjen. Káloczi Kálmán és Sándor Péter, az alapítvány kurátorai elmondták, az alapítvány célja, hogy a jövő számára megkönnyítse és elősegítse a múlt értékeinek megőrzését, a helyi és nemzeti identitástudat erősítését. A tradíciók, a hagyományok tiszteletének népszerűsítésén keresztül hozzájárul a térségi kohézió erősítéséhez, amely a Balaton-régió fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír. Ehhez a törekvéshez a világörökségi cím elnyerésével jól használható eszközrendszerhez juthat a régió: egy nagy nemzetközi presztízsű, hírnevet jelentő cím megteremtheti a minőségi turizmus fejlesztésének alapját.

Arról is tájékoztattak, hogy a Tihanyi-félsziget 1993-ban, Tapolcai-medence, Káli- medence, Hévízi-tó és Balatonfüred reformkori városrésze javasolt elnevezésű világörökség- várományosi helyszín pedig 2003-ban került az UNESCO várományosi listájára. A felterjesztést megalapozó koncepció tanulsága szerint kijelenthető, hogy a Tapolcai-medence tanúhegyeinek térsége, a Tihanyi-félsziget és a Hévízi-tó – a Káli-medencével kiegészítve – élő kultúrtáj”, amely tartalmi vonatkozásokban az UNESCO elvárásainak megfelel. A Balaton-felvidéken elterülő – a Tapolcai-medence tanúhegyei térsége, a Tihanyi-félsziget és a Hévízi-tó páratlanul szép és kulturálisan rendkívül gazdag vidékét a térség természetföldrajzi adottságaihoz igazodó ember – alkalmazkodó-alakító – munkája hozta létre és őrizte meg számunkra. A jelzett területek Magyarország legszebb, legértékesebb, legrégebbi hagyományokon alapuló gazdag természeti és kulturális örökségű tájai.

A várományosi lista első felülvizsgálata 2004-ben megtörtént, a Balaton Fejlesztési Tanács, valamint Somogy, Veszprém és Zala megye önkormányzatainak közgyűlései közös határozatban támogatták a világörökségi cím megszerzését. 2008-ban a Balaton-törvény és módosításai pontosították az előírásokat, kijelölték a világörökségi és világörökségi várományos övezetet.

A magyar állam az UNESCO felé a magyar világörökségi helyszínek jogbiztonsága érdekében vállalta a világörökségi törvény megalkotását, amelyet 2011. június 14-én fogadott el a parlament, s 2012. január 1-jén hatályba is lépett. A törvény kimondja, hogy a világörökségi gondnokság együttműködik a világörökségi területen működő, a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeinek megőrzésével, bemutatásával, turizmusának fejlesztésével foglalkozó szervezetekkel.

A Forster Központ a folyamatban közreműködő szervezetként idén felülvizsgálat nyomán pontosította a világörökségi várományos helyszínek jegyzékét, illetve elkészítette a meglévő helyszínekre vonatkozó dokumentációt. A felülvizsgálat eredményeképpen meghatározták a felülvizsgált várományos helyszín javasolt új nevét, pontos lehatárolását. Ennek eredményeként immár a 33 települést együttesen érintő Balaton-felvidéki Kultúrtáj szerepel a listán.

A kurátorok hangsúlyozták, a világörökségi cím megszerzése hosszadalmas folyamat. A címre jogosultakat a világörökség-várományos jegyzékről terjesztik fel, az UNESCO kritériumrendszere szerint kidolgozott felterjesztési dokumentáció és kezelési terv benyújtásával. Alapfeltétel az egységes térségi támogatottság biztosítása. Ennek érdekében a Balatoni Fejlesztési Tanács szeptemberi ülésén napirendre tűzték a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi várományos helyszín ügyét. Elhangzott, a folyamatot az illetékes tárca mindig is támogatta.

Hogy mielőbb a világörökségi cím birtokosai lehessünk, a felterjesztés mellé nagyon erős lobbitevékenységre, támogató szószólókra is szükség van. Minél több embert sikerül meggyőzni, az ügy mellé állítani, annál hamarabb lesz a Balaton-felvidéki kultúrtáj a világörökség része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!