Utazó

2016.01.05. 20:24

Történelmünk az erdő mélyén

Bakony - A Bakony számos érdekes, izgalmas felfedeznivalót rejteget. Egy-egy kirándulás alkalmával nemcsak a test és a lélek töltődhet fel, hanem a szellem is gazdagodhat. Bakonyújvár romjait felkutatva például letűnt korok izgalmas történeteinek helyszínére csöppenhetünk.

Munkatársunktól

A XVI. század első felében épített Bakonyújvár, más néven Podmaniczky-vár a Tönkölös-hegy gerincén, a Gerence völgyében futó egykori kereskedelmi útvonal felett található, több mint 400 méterrel emelkedve a magasba. Mára csupán néhány falmaradvány árulkodik az egykori, korához képest hatalmas épület méreteiről. Már az őskorban is földvár állt ezen a helyen. Ennek széles sáncárkai között húzódott a későbbi kőépítmény külső vára és a kastély.

A kőfalakon sétálva talán eszünkbe sem jutna, hogy a romantikus környezet egykor hírhedt rablótanya volt, amely a bakonybéli apátság szerzeteseit valósággal rettegésben tartotta. A fosztogatásoknak egy királyi rendelet vetett véget. A XVI. század közepén száműzték a vár lakóit, falait lerombolták. Egészen a XVIII. század elejéig még tekintélyes romok emlékeztették az arra járót a múltbéli eseményekre. A hagyomány szerint a vár kulcsát a pannonhalmi apátságban őrzik.

A Tönkölös-hegyet és a Nagy-Som-hegyet összekötő késő bronzkori kettős sáncot még ma is a Podmaniczkyak útjaként emlegetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!