Utazó

2017.04.05. 20:23

Szücs Martina, a világutazó

Ajka – Ne álmodd az életed, hanem éld az álmaid – ez a mottója Szücs Martinának, aki tizenhét éves kora óta járja a világot.

Vajda Georgina

A fiatal lány bejárta már szinte egész Latin-Amerikát, és az utazásainak még nincs vége. Más kontinensek és a különböző kultúrák felfedezése a lételeme, ebből nyeri az energiát, ez tölti fel a legjobban.

Martina, a világjáró lány Fotó: Szvoboda Péter

„Az utazás az, ami száz százalékban ki tud zökkenteni a mindennapokból, főleg ha egyedül utazom, mivel ilyenkor sokkal inkább beszélgetek a helyiekkel és szerzek új barátokat" – mesélte lelkesen a világjáró. Az egyetemet végzett, és most már idegenvezetőként dolgozó lány tudatosan építette fel kalandos életét.

Martina az egykori Inka Birodalom romvárosánál a Machu Picchu-nál, Peruban

Már tizenhat évesen elkezdett spanyolul tanulni, sokat olvasott Spanyolországról és Latin-Amerikáról, körbejárta a témát, és annyira megtetszett neki ez a temperamentumos, színes világ, hogy eldöntötte, végigjárja az érintett országokat. Első úti célja Argentína volt, amire azóta is örömmel emlékszik vissza:

Martina az egykori Inka Birodalom romvárosánál a Machu Picchu-nál, Peruban

„Az egyik kedvenc országom, gyönyörű élményekkel jöttem haza. Láttam az Iguazú-vízesést, gleccsereket, az Atlanti-óceánt, olyan természeti csodákat ismertem meg, amiről előtte csak álmodoztam" – áradozott Martina. Olyan helyekről és élményekről is beszámolt, amelyek mára már letűntnek hitt kincseket rejtenek:

Siklóejtőernyőzés az Atlanti-óceán felett

„Mexikóban az emberek nagyon kedvesek, és barátságosak, a maja kulturális örökség hihetetlen, a Karib-tenger pedig a legszebb tenger, amit eddig láttam: kristálytiszta, átlátszó víz, hófehér homok. Peruban az inka kultúra és a természet sokszínűsége (hegyek, sivatagok, óceán, gleccserek, tavak), Argentínában a természeti csodák."

Martina a Rio de Janeiro-i tengerparton, Brazíliában

Tehát minden országban van valami, ami magával ragadja ezt a céltudatos, kalandor lányt, s a látnivalók mellett sokféle extrém helyzetben is volt már része; négy napot töltött el az Amazonas dzsungelében, mégpedig egy fa tetején lévő kis faházikóban, siklóernyőzött az Atlanti-óceán felett, Kolumbiában pedig egy lovas balesetben eltörte a csuklóját.

Martina a maja templomnál, Mexikóban

Ennek ellenére továbbra sem adta fel, és folytatta az utat. Martina elárulta, hogy az anyukája elég nehezen viseli a gyakori távolléteket, de büszke rá, hogy ennyi mindent elért már az életben, hiszen az utazáshoz nem elég csak az álmodozás, kell egyfajta elhatározás, talpraesettség és bátorság.

Martina élete első úti céljánál, az Argentínában lévő Iguazú-vízesésnél

Fiatal kora ellenére sok élményt tudhat már magáénak, ezért talán nem is meglepő, hogy ha visszanéz a múltba, nem bánt meg semmit. Utazásai során rengeteg barátot szerzett, ami lelkileg is ösztönzi és segít neki betekintést nyerni a helyiek életébe. Arra a kérdésre, hogy mik a jövőbeni tervei csak ennyit válaszolt: „Szeretnék minél többet utazni, az összes Latin-Amerikai országot bejárni, és utána írni egy új listát a következő országokról."

Látogatás egy argentínai gleccsernél

A 24 éves lányt megismerve a következő bakancslista megvalósítása nem lesz lehetetlen feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!