Utazó

2015.03.17. 09:55

Balatonfüred: az északi part fővárosa télen-nyáron kellemes

A város neve hallatán, amióta az eszemet tudom, valami kellemes, finom érzés jár át. Ebben az elfogultságban biztos benne vannak a gyerekkori élmények, a strandolások, de mindezt átszínezi a jelenlegi fejlődés, szépülés és épülés, ami a települést jellemzi.

Szálka Sarolta

Ami miatt kiemelkedőnek találom, az nem csupán a természeti adottságok, a folyamatosan fejlesztett városkép, hanem a kulturális sokszínűség és a kikapcsolódási lehetőségek tárháza, köztük egy sor olyannal, amihez nem feltétlenül kell vastag pénztárca. A Tagore sétány például nyáron szinte tengerparti hangulatot idéz, a kikötő, a rózsakert, a gyerekek számára attrakciónak számító, de egyébként is tetszetős szökőkút, a füves területek, a szobrok, valamint a természet szolgáltatta vízi revü, melyben hattyúk, sirályok és kacsák szerepelnek. Mindez nem jelenti azt, hogy az év többi szakaszában nem érdemes ide kisétálni, ugyanis ilyenkor a fent említett madarak etetése sem egy rossz program. A névadó Rabindranath Tagore indiai költő 1926-ban érkezett a szanatóriumba, majd fát ültetett, valamint verset írt gyógyulása örömére, mely a fa mellett látható egy emléktáblán. Bronzszobor is került mellé 1956-ban.

A Kossuth-forrás kútháza

Nyár közepén a sétány borfesztivállá alakul át, de ezen az úton halad át a balatoni bicikliút is, ami azt is jelenti, hogy olykor versenyzők húznak el a sétány mellett kialakított külön útvonalon. Jelenleg felújítás alatt áll, úgyhogy a szezonra biztosan ismét tetszetős lesz.

A Balaton-part romantikus sétákra hív minden évszakban

A Gyógy téren található az Állami Szívkórház. Az épületegyüttes, amely a sétánytól nem messze van, az elmúlt három évszázadban különálló fürdőépületekből vált komplexummá. Előző századunk elején már nemzetközi szinten is híressé vált a füredi egészségügyi intézmény, 1971-ben pedig Füredet gyógyüdülővárossá nyilvánították. Az exkluzív Anna Grand Hotel a helyszíne a minden évben megrendezésre kerülő Anna-bálnak is.

A klasszicista sílus egyik gyöngyszeme:a Kerek templom

A tér közepén az 1800-ban épült Kossuth Lajos-forrás klasszicista stílusban épült pavilonja, azaz a kútház látható. Az itt iható víz nemcsak ízletes, kellemesen szénsavas, hanem egészséges is. Kimondottan jó gyomor-, epebántalmakra, de cukorbetegeknek szintén. Fürdőkúraként szív- és érrendszeri betegségek, kimerültség ellen alkalmazzák elsősorban. Innen akár haza is vihetünk vizet, csak kannát kell magunkkal hozni. Annak idején a vízért is ide járó vendégek óhajára 1761-ben kezdtek el építeni a katolikusoknak egy kápolnát, amely az idő teltével egyre kisebbnek bizonyult, így 1841-ben nekiláttak a mai Kerek templom megépítésének, Fruhman Antal tervei alapján, klasszicista stílusban el is készült az épület. Szemben található Blaha Lujza egykori nyaralója, mely 1867-ben épült fel, és amelyet a nemzet csalogánya 1893-ban vásárolt meg. A Blaha utca 3. alatt a Városi Múzeum várja a látogatókat helytörténeti gyűjteménnyel, de időszaki kiállításokat is rendeznek a helyszínen.

Az Állami Szívkórház épületegyüttese

A Jókai Mór-emlékházban, amely 1870-ben épült, a Honvéd u. 1. szám alatt időutazáson vehetünk részt, hisz betekintést nyerhetünk a híres író hétköznapjaiba. Egy házszámmal feljebb, fizikailag lejjebb pedig a Vaszary Villa 2010-ben felújított épülettömbje áll. A nyári hónapokban a Vaszary-alkotóműhely című rendezvénysorozat idején rendszeresen megtelik gyerekekkel a központ, év közben pedig az aktuális kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programmal készülnek a szervezők. A Dőry-villa a Jókai u. 28. alatt a legszebb nyaralóként vált híressé. 1869-ben készült el, és valóban impozáns, romantikus jegyekkel díszített, 1910-ig a Dőry család tulajdonában lévő villa, ami nem mellesleg műemlék épület. A Szent István téri vörös plébániatemplomot 1926-ban kezdték építeni neoromán stílusban, Balatonszőlős felé haladva pedig érdemes körbejárni Szent Mihály-templom romjait is.

A Vaszary-villa

Akik szeretnek gyalogolni, azokat a káprázatos Koloska-völgy várja, illetve a Lóczy-barlang és a Jókai kilátó. Akik nyáron csúszdabajnokságra vágynak, azoknak az Annagora Aquapark az oázisuk. De van ideje a futásnak, a kerékpározásnak és a pancsolásnak is a strandokon. Napjainkban pedig éppen a kultúrára éhes közönség szemezgethet a Frankofon hetek programjaiból április 12-éig a Vaszary Galériában.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!