Utazó

2017.08.22. 15:05

Parádi Kocsimúzeum: Díszhintók várnak a kastélyban

PARÁD Ha a Mátrában vagy Eger felé járunk, érdemes betérni Parádra, a Kocsimúzeumba, ahol fortélyokat is megtudhatunk.

Tóth B. Zsuzsa

A múzeum 1880-ban Ybl Miklós tervei alapján épült eklektikus stílusú épülete, a Cifra Istálló, amelyben ma is vannak lovak. A fagerendás, vörös téglás, díszes külsejű, belül vörös márvány burkolatú épületre nem hiába aggatták rá egykor a Cifra nevet. Az istálló egy része is megtekinthető, de a legtöbben a Közlekedési Múzeum 1971-ben megnyílt Kocsimúzeumára kíváncsiak. Az itt látható kocsik nagy része az 1800-as évek végén nagy szaktekintélyű Kölber testvérek műhelyében készültek, de az átfogó, részletes kiállítás precízen bemutatja a kocsi készítésének fázisait.

Bécsben készült hercegprímási díszhintó a XIX. század elejéről
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kocsiszín múzeumnak berendezett termeiben a magyar kocsigyártás emlékei mellett látható a kocsiépítés teljes folyama is a kerék feltalálásától, a kárpit varrásán át az elkészült, díszes, főúri hintókig. Bepillantást nyerhetünk az azzal kapcsolatos mesterségek fortélyaiba, a kerékgyártó, bognár, kovács, lakatos, a szíjgyártó, nyerges, kárpitos, valamint a fényező mesterségekbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!