Utazó

2015.07.28. 09:42

Megnyitották az elnöki palotát

Közönségsikerre talált Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök kezdeményezése, amellyel megnyitotta a látogatók előtt a Rómában lévő elnöki palotát.

Az elnöki palota (Quirinale-palota) egy hónappal ezelőtt nyitotta meg kapuit. Sergio Mattarella februári kinevezésekor tett ígéretet arra, hogy az olaszok házává teszi az olasz főváros központjában levő köztársasági elnöki palotát, amely az olaszok számára az állam egyik legjelentősebb jelképének számít.

A Quirinale-palotát eddig havonta egyszer nyitották meg a nagyközönség előtt. Jelenleg hétfő és csütörtök kivételével egész héten látogatható. A másfél órás látogatásért fejenként 1,5 eurós kötelező foglalási díjat, valamivel több mint egy csésze kávé árát kell fizetni. Ezért cserébe a korábbi látogatási terület közel kétszerese látható a palotából: többek között az egykor Napóleon által lakott lakosztály termei, valamint az elnök dolgozószobája is. Aki a palota kertjeit, a hintógyűjteményt és az elnöki testőrök, a corazzierik egyenruha-gyűjteményét is látni akarja, annak 10 euróba kerül a belépőjegy.

Az 1583-ra elkészült palota 1870-ig a pápák egyik római rezidenciájaként szolgált. A Quirinaléban harminc pápa lakott, utolsóként IX. Pius. Az olasz egyesülést követően a királyi család palotája lett, 1946 óta pedig az olasz köztársasági elnök otthona és hivatala. A több mint száztízezer négyzetméter kiterjedésű épület a világ hatodik legnagyobb palotája, a Fehér Ház hússzor kisebb nála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!