Utazó

2015.05.05. 10:43

Kolbász, vár és kastélyok - Kirándulás a Viharsarokban

Az Alföld Viharsarokként is emlegetett csücske annyi látnivalót rejt, hogy magunk is meglepődünk, mennyire be kell osztanunk az időt, ha csak pár napunk van a kiruccanásra.

Tóth B. Zsuzsa

Már útközben megállásra csábít Szarvason az arborétum, amelyet Pepi-kertnek is neveznek. A kanyargó Körös-holtág által körbezárt romantikus gyűjtemény új oldaláról mutatkozik be a sétahajóról. Közben megismerkedhetünk a történelmi Magyarország közepét megjelölő emlékművel, a Bolza-család kastélyával, a Szarvasi Víziszínházzal. A legújabb attrakció a Mini Magyarország és a sok szabadtéri játék.

Gyula felé közeledve álljunk meg Békéscsabán is. Miután megkóstoltuk a híres kolbászt, tegyünk egy sétát az igényesen felújított városközpontban. Itt áll dupla tornyával a Páduai Szent Antal-székesegyház, de megnézhetjük a zsinagógát és a gabonamúzeumot is. Bármilyen meglepő, Csabán rendezik az ország legnagyobb sörfesztiválját, és persze a kolbászfesztivált. Említést érdemel az Alföld első kőszínháza, a Békéscsabai Jókai Színház épülete, de a vasútállomás nagyságán és szépségén ugyancsak elcsodálkozhatunk.

Békéscsabán a székesegyház is megállásra készteti az utazót (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A Munkácsy múzeumban régészeti, természetrajzi, paleontológiai, történeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti múzeumi tárgyakat mutatnak be, sőt, ma már fotótárnak is helyet ad a neoklasszicista épület. A Munkácsy-emlékházban pedig a híres festő 21 festménye található. A város látnivalói közé tartozik a Meseház, amelyet Schéner Mihály Munkácsy-díjas képzőművész által megformált szobrok, mézeskalács figurák, rajzok díszítenek. A Szlovák Tájház barokk és klasszicista stílusú, előtornácos, karéjos oromzatú népi lakóház, az 1860-as években épült. A Szoborsétányt az Élővíz-csatorna mellett találjuk. Mellszobrai a város nagyjait, illetve a hozzá kötődő személyeket ábrázolják. Innen csupán néhány kilométer Szabadkígyós, amely a környéket kedvelő Wenkheim grófok egyik legszebb kastélyáról nevezetes. Ybl feladata egy olyan pompás épület tervezése volt, amely négy épületrésze 52 szobájának 365 ablaka mind különböző, mégis harmonikussá teszi a homlokzatot. Az 1870-es években 12 bejárattal épült gyönyörű kastély a hasonlóan csodás, bár kissé megkopott franciakertben áll, amely ingyen látogatható.

A gyulai vár egész évben vonzza a látogatókat. (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Gyulán a gyógyfürdőben kipihenhetjük a kirándulást. A strand 19 medencéjével 2014-ben a Magyar Fürdőszövetség által minősített legmagasabb kategóriájú, ötcsillagos strand- és gyógyfürdő minősítést nyerte el. A mára felújított Almássy-kastély ősparkjában található, a vár mellett.

A város rendezvénynaptára eseményeinek is a vár parkja ad helyet. Februárban Reneszánsz Karnevál, márciusban a Közép-Békési Tavaszi Fesztivál, áprilisban a Gyula-napok, valamint nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztivál és Böllérnapok várják a vendégeket. A Virágok vasárnapja és Végvári pünkösd májusban, a Gyulai zenei napok júniusban, míg a Körösvölgyi sokadalom, a Várszínház Összművészeti Fesztivál, a Tarhonyafesztivál, valamint a Végvári Esték, és a Minden Magyarok Táncfesztiválja júliusban és augusztusban szórakoztat mindenkit. Ősszel sörfesztivált rendeznek, és Erkel Művészeti napokat. Télen, nyáron kellemes sétákat tehetünk a vár történelmi környezetében. Ha piknikezni támad kedvünk, a híres gyulai kolbászt jóféle alföldi kenyérrel kóstoljuk meg. A kolbász már az 1910-ben Brüsszelben rendezett világkiállításon arany-érmet szerzett. Gyula egyik legszebb épülete az ország második legrégebbi cukrászdája. Az 1840 óta működő Százéves cukrászda választéka próbára teszi a döntésképtelen édesszájúakat. A copf stílusú épületben érdemes megnézni az egyedülálló cukrászmúzeumot is. A Körös keskeny ága partján kellemes éttermek, cukrászdák marasztalják a kirándulót. Ha mégis továbbállnánk, vegyük az irányt Lökösháza felé.

A Százéves cukrászda páratlan süteményekkel, múzeuma igazi kincsekkel várja a vendégeket (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Amikor már azt hinnénk, itt az út és az ország vége, akkor tárul elénk a fák közül a klasszicista stílusú kastély. Az 1800-as évek elején épült, mára igényesen felújított Vásárhelyi–Bréda-kastély és csodálatos, mediterrán hangulatú parkja egyedi és különleges programokkal is várja a látogatókat. Az ódon falakon belül a modern technika vívmányainak segítségével számos különleges és érdekes megoldás kápráztatja el a látogatókat. A kastély fő attrakciója Európában egyedülállóként a homlokzatán minden este látható kültéri 3D épületvetítés. A Viharsarokban tett látogatásnak ezen pillanatai pedig nemcsak a hazafelé vezető úton, hanem aztán is sokáig elkísérnek bennünket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!