Utazó

2015.05.27. 13:32

Kanapészörfös fiatal pár - Világszerte találni ingyen szállásokat, csak sok időt kell rá szánni

Veszprém - Idegeneknél megszállni elsőre riasztónak hangzik, pedig csak addig vagyunk teljesen idegenek, amíg meg nem ismerkedünk. Couch surf. Jelentése: szállást adni, kivenni, ingyen, a saját igényeknek eleget téve, akár barátokat szerezve.

Szálka Sarolta

Pál Mónika és társa, Dányi Dániel már évek óta az utazásnak ezt a formáját választják. Külföldi kirándulásaik során szinte mindig ismerősöknél vagy még ismeretleneknél alszanak, mivel másra szeretnék költeni a túrán a pénzt, illetve mert érdekesnek tartják azt, hogy így új embereket ismerhetnek meg a saját otthonukban. - Sokan megijednek attól, hogy valaki másnál kell aludni, máshoz kell alkalmazkodni, olyannak bizalmat adni, akit még életünkben nem láttunk - mesélte Móni. Ugyanakkor tapasztalataik alapján azt szűrték le, hogy akik így adják át lakásuk egy részét, azok eleve nyitottabb, elfogadóbb, megbízható emberek. Szinte kivétel nélkül beszélnek legalább bizonyos szinten angolul, valamint szeretnek utazni.

Dányi Dániel a spanyol tengerparton. Társával, Pál Mónikával már évek óta így utaznak
Fotó: Pál Mónika

A veszprémi pár egyik télen Berlint választotta, mivel megtanulták, hogy népszerű helyeken, nyáron nem túl egyszerű szállást találni. Velencébe tervezett utazásuk emiatt ment füstbe. Az indulás előtt több hónappal lefoglalták a jegyet egy fapados járatra, azonban szabad kanapét nem találtak a városban vagy annak közelében még egy hónappal korábban sem. Elmondásuk szerint érdemes olyan egy-másfél hónappal a kirándulás előtt kiküldeni az érdeklődő leveleket körülbelül harminc-negyven címzettnek. Hogy ezeket honnan bogarásszák elő? Természetesen a netről, ahol úgy tíz éve már működik a dolog, nem egy mai ötlet. Létezik több ilyen témájú közösségi oldal, ahol regisztrálni szükséges. Erre érdemes időt szánni, ugyanis minél részletesebb egy profil, annál egyszerűbb a választás mindkét félnek. Lehet csak fogadni vendéget, lehet csak szálláskeresőnek is lenni, illetve mindkettőnek egyben. Amennyiben lakásunk egy részét (vagy akár egy ágyat) kínálunk, fontos, hogy aprólékosan jellemezzünk mindent. Mit tudunk nyújtani (ágy, ágynemű, huzat, fogkefe, vagy csak egy pamlag), milyen állapotú és hol található a szállás (mihez van közel, mik az előnyei, hátrányai). Ki és milyen igényű a fogadó fél (fiatal, idősebb, parti-arc, vagy higgadtabb illető, egyedül van vagy többen élnek a lakásban stb.). Többnyire kap kulcsot a vendég, ami nem evidens, de elterjedt szokás. Valószínűleg már a helyszínválasztással kapcsolatos levelezésből sok alapvető dolog kiderül, amelynek során vagy megszületik a bizalom, vagy nem. Némelyek szűrőket használnak arra is, hogy az érdeklődő ne másolja a saját leveleit, hanem névre szólóan írjon mindenkinek.

- Nagy csalódás így nem érheti egyik felet sem. Hogy lódítanának? Nem jellemző, ez nem az a hobbi. Egyébként van ennek a dolognak egy társkereső verziója is - teszi hozzá Dani - , vannak, akik kimondottan azért utaznak így, mert két legyet üthetnek egy csapásra. Jobb esetben. De ez kikerülhető.

A két fiatal tavaly Spanyolországot választotta célnak. Barcelonába szóló fapados repülőjegyet vásároltak, azonban a városban már nem volt szabad hely, ami miatt kissé idegesebben kerestek tovább a környéken. Ki is emelték ezzel kapcsolatban, hogy minden esetben érdemes a célpontokon alternatív szálláslehetőségeket keresni, mert bármi történhet a házigazda életében is. Hostelek, backpackers szálláshelyek errefelé már sok helyen találhatók. Az első vendégágy Mataróban találtatott, egy fiatal srácnál, innen vonattal utaztak tovább Valenciába, ahol egy művésztársaság fogadta őket. Az otthonuk egy pesti bérlakás ódon miliőjére emlékeztetett. Murcia volt a soron következő állomás, ahol egy nagy házban lettek átmeneti lakótársai egy színésznek, egy szociális munkásnak és egy légtornásznak. Alicantéban pedig egy lakóparki ingatlanban sikerült kanapét foglalniuk, amelyhez tartozott egy kvázi lakosztály, és egy csodás közös medence napernyőkkel. Az utolsó éjszaka egy Barcelona melletti kisvárosban telt el, ahol a fiatal pár életében ők voltak az első kanapészörfösök. Bár Daniék csak este kilencre voltak hivatalosak, mint kiderült, a házigazdák már aznap reggel elkészítették a vacsorájukat, mivel bizonyára ők is izgultak. Este a megérkezés, bemutatkozás után a szépen felújított hatalmas, többszintes családi ház teraszán fogyasztották el a fenséges tortillát, hozzá a helyi vörösbort, amelyhez a kivilágított spanyol városka látképe adta a hátteret. Másnap reggel a házigazdák még kivitték őket a repülőtérre.

Mint ahogyan szerte a világon, Veszprémben is létezik csoport, akiket ez a hobbi hoz össze. Daniék is sokaknak ajánlják az olcsóbb utazásnak ezt a típusát, mégsem jellemző, hogy a többség belevágna. Pedig lehet közel is kezdeni. Egy vendégük már nekik is volt az ország keleti feléből. Vizsgázni jött a fiatal lány, és nem jutott már pénze panzióban szobát bérelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!