Utazó

2016.08.03. 18:04

Hvala! Horvátul azt jelenti: köszönöm!

Különös dolog azt állítani, hogy minden ember különböző, mindenki egyéniség, és minden nemzetnek megvannak a saját szokásai. Ez jellemző Horvátországra is. Ám a mediterrán területen élő emberek mentalitása merőben más, mint a magyaroké.

Vajda Georgina

A tengerpart, a pálmafák és a hegyek ölelésében élő horvátok szabadszellemű, kedves, barátságos népek. Az arcuk mindig vidám, napsütötte és pozitív. Ez az optimizmus talán abból fakad, hogy megengedhetik maguknak azt az életszínvonalat, ami a magyarok mentalitásától kissé távol áll. A hatalmas üdülőparkok apartmanok sokaságát kínálják az odaérkezőknek, akik egy teljesen más világba csöppennek, amikor átlépik a határt.

A festői környezet és a tiszta, hegyi levegő mellett rengeteg kávézó, fagyizó és étterem fogadja a vendégeket. Ezeken a helyeken is mosolygós, udvarias pincérekkel lehet találkozni, akik az étlap minden ajánlatát végigmutogatják, becsalogatva ezzel az ínyenceket. Magyarország híres vendégszeretetéből ez a fajta közlékenység hiányzik. Itt inkább a távolságtartás figyelhető meg.

A horvát tengerpart ezernyi szépséget rejteget; a kihagyhatatlan hajóutak felejthetetlen élményt nyújtanak. A kék lagúnákban való fürdőzés és az égig érő sziklák látványa egyedülálló. Ha az ember egyszer átéli és megéli ezeket a különlegességeket, olyan szabadságot érez, amely egyenesen az azúrkék tengerből árad. A fel-felbukkanó delfinek megajándékoznak mosolyukkal és üdvözlő hangjukkal, a lakatlan szigetek tetején akár egy elhagyatott kápolnára is bukkanhatunk.

Ha már túl sokat ejtőztünk a tengerparton, elautókázhatunk a közeli városokba; Sali, Zadar és Nin városa felbecsülhetetlen történelmi kincseget őriz. Nin olyan, mint egy igazi ékszerdoboz; itt található az első katedrális. Sali, a kis halászfalu – más néven Long Island – szűk utcákba kalauzol, és itt is érdeklődő, rokonszenves helyiekkel lehet összefutni. Lehet, hogy nem beszélnek semmilyen idegen nyelvet, de a nevetésük mindenki számára érthető. Zadar – ellentétben a másik két kis falu méretű helységgel – már egy zsúfoltabb turistalátványosságnak számít. A világ minden tájáról érkeznek emberek, hogy hallhassák a híres orgona hangját, amely egyedülállónak számít az egész bolygón. Ahogy a tenger a part mellett hullámzik, és a felülről beáramló levegő a kis lukakat éri, olyan dallamot képezve ezzel, amely szinte zene a fülnek.

Érdemes tehát ellátogatni a dalmát szigetvilágba, amely megannyi újdonsággal és értékkel bír. Példát kell venni az ottani fiatalok és idősek pozitív gondolkodásáról, hiszen ez az, ami előrelendíti a világot, és boldogságot ad. Bárhol is legyünk, sosem szabad elfelejteni, honnan indultunk, és hová érkeztünk. Hiszen úgy tartja a mondás, hogy mindenhol jó, de legjobb otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!