Utazó

2016.06.07. 14:10

Hófödte hegycsúcsok között - Nemcsak a magasság miatt kapkodunk levegő után, a látvány is káprázatos

Életre szóló, felejthetetlen élményekkel gazdagodhatunk a svájci hegyekben tett kirándulással. Ha a két-háromezer méteres csúcsokról körbenézünk, garantáltan káprázatos látvány tárul elénk.

Osváth Sarolta

Svájcot illetően ne legyenek illúzióink: a turisztikai szolgáltatásoknak - és amúgy mindennek - az átlagos hazai pénztárcához képest borsos áruk van. Viszont minden tökéletesen szervezett, és úgy működik, mint a híres schaffhauseni óra. A magas árakhoz magas minőség és színvonal társul. Nyáron különösen vonzóak a hófödte hegycsúcsok, a vad sziklák és az egzotikus állat- és növényvilág, de megtapasztalhatjuk azt is, hogy a svájciak milyen gondossággal óvják természeti kincseiket, szinte minden fűszálra külön vigyáznak. A magas hegyek, mély völgyek, gyors folyók rengeteg kirándulási és sportolási lehetőséget kínálnak, a kerékpározástól az alpin trekkingig bármit ki lehet próbálni.

Panorámakép az Aletsch-gleccserről
Fotó: Réder András

A kalandtúrát kezdjük Luzernben, a svájciak szerint ez az Alpok szíve, annyira lenyűgöző a táj szépsége, a magas hegyek közé ékelődött tavak és völgyek látványa. Luzern mellett magasodik a Pilátus-hegy, amelynek több csúcsa van, a legmagasabb a 2128 méteres Tomlishorn. Az Esel nevű csúcs éppen a fogaskerekű végállomása fölé nyúlik. Külön kaland a hegy csúcsára vivő Pilátus fogaskerekű vasúttal való utazás. Az Alpnachstadból induló több mint 125 éves fogaskerekű maximális lejtése 48 százalék, ez a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja, amely a hóviszonyoktól függően májustól novemberig működik.

A fogaskerekű vasút, Tomlishorn és a kilátás a Pilátus-hegyről

Ezután Svájc leglátogatottabb alpesi térségében (Bernese Oberland) a Berni-Alpok csúcsait célozzuk meg. Interlaken a térség turistaközpontja, hangulatos alpesi városka. A hegyvonulat híres csúcsa az Eiger, a Mönch és a Jungfrau - az Aletsch-gleccserrel együtt a világ-örökség részei. Ez utóbbi a Berni-Alpok legmagasabb hegye, 4158 méter. A másik csúcs, az Eiger (3970 méter) különleges északi faláról híres, a Mönch pedig szintén a bűvös négyezresek családjába tartozik (4099 méter). A Jungfrau-csúcsot Kleine Scheideggből szintén fogaskerekű vasúttal hódíthatjuk meg. A Jungfraujoch állomást Európa legmagasabban fekvő vasútállomásaként tartják számon. Itt érdemes a különleges látnivalókat kínáló jégmúzeumot is megtekinteni.

Kleine Scheideggből fogaskerekű vasút visz fel a Jungfraura

A Jungfrau

Vegyük dél felé az irányt, ahol a Matterhorn, az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa vár bennünket. Vannak, akik kifejezetten emiatt utaznak Svájcba. A 4478 méter magas, különleges alakú hegy a Monte Rosa hegycsoport központi tagja, a Wallisi-Alpokban fekszik. Keleti, északi és nyugati fala Svájchoz, a déli Olaszországhoz tartozik. Nem véletlenül lett ez az egyik leghíresebb a svájci hegycsúcs, meghódítása több hegymászó tragédiáját követelte, a formája pedig a világhírű svájci csokoládé, a Toblerone megmintázásához adott ihletet.

Gyalogtúra a Matterhornról lefelé

A hegytetőn és környékén mindennapos az eső, illetve a havazás. A hegy és környéke természetvédelmi terület, ezért egyszerű kirándulóként csak Täsch városáig lehet autóval menni, fogaskerekűvel utazhatunk tovább a Matterhorn lábainál fekvő, 1600 méteres magasságban lévő Zermattba. A településen elektromos kisbuszok, a kilátókhoz sikló is közlekedik. A fogaskerekű felvisz 3100 méterre a falu fölé, a Gornergrat sziklagerincig. Innét fantasztikus kilátás nyílik a környező hegycsúcsokra. Nyáron, hetente egyszer vonatot indítanak, hogy a látogatók megcsodálhassák az alpesi napkeltét. Akinek ebben része van, soha nem felejti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!