Utazó

2016.10.25. 13:25

Határtalanul - Két keréken az Őrségből Ausztriába

A méltán népszerű kerékpár ma már a nyaralások, az őszi barangolások elmaradhatatlan kelléke és a legszebb magyar tájak megközelítésének eszköze. Az Őrség valódi arcát, csodálatos természeti értékeit fedeztük fel újra, másként. Az Őrségi Nemzeti Parkot kerékpárral jártuk be, majd gond nélkül és határtalanul áttekertünk a szomszédos országba.

Bajory Á. Rita

Vas megye délnyugati szegletében egymást váltják a virágos rétek, a lágy dombok, a takaros falvak, a patakokkal átszelt völgyek. Az aktív időtöltésre szinte minden évszakban alkalmas környék.

A kultúrtörténeti szempontból is érdekes Pityerszeren az építkezési szokásokat, a településszerkezeti fejlődést egy különleges szabadtéri falumúzeumban tekinthetjük meg (Fotók: Bajory Á. Rita, Accent Hotels)

Őriszentpétertől indulva a sokadik megtett kilométer után a szelíd dombok egy idő után kihívást jelentő emelkedők. De mindig akad egy-egy tájbéli szépség, ahol a bringázó megpihenhet. Ilyen például a kultúrtörténeti szempontból is érdekes Pityerszer. Az építkezési szokásokat, a településszerkezeti fejlődést egy különleges szabadtéri falumúzeumban tekinthetjük meg. A nem mindennapi rekonstruált házacskák - a boronaház, a füstöskonyhás vagy később a kerített ház, más néven: emeletes kástu - belső kialakítása révén bepillantást nyerhetünk abba, hogyan éltek egykor a parasztok. A dombokra épült, néhány házból álló településszerkezetet hívták szernek, innen ered a Pityerszer elnevezés is.

A házacskák belső kialakítása révén bepillantást nyerhetünk, hogyan éltek egykor a parasztok

A bevállalós és gyakorlott túrázók akár erdőn-mezőn keresztül átkerekezhetnek Szlovéniába, illetve a szintén szomszédos Ausztriába. Az épített kerékpárút ezen a vidéken nem abban merül ki, hogy egy többsávos, forgalmas autóút leszakadó peremére festenek egy vékony csíkot, kerékpárútnak álcázva. A szépen karbantartott utakon nem kell attól tartani, hogy elütnek vagy a kátyús útviszonyok miatt defektes bringával tesszük meg a maradék távot. Bár kétségtelen, hogy a választott útvonaltól függően akadnak kalandosabb szegletek és kereket próbáló útszakaszok az erdő mélyén, de a képezett idegenvezetők ismerik a viszonyokat. Érdemes kérdezni tőlük.

Mi lenne jutalmazóbb egy kiadós sportolás után, mint egy kellemes fürdőzés? Az Őrségben található szentgotthárdi vízi komplexum csodás ajándék a megfáradt testnek és léleknek, fénypontja a kerékpáros programnak. Kihagyhatatlan. A hazaúttal sem kell kapkodni, mert a szentgotthárdi szállásadók a kerékpáros vendégekre berendezett szolgáltatásokkal várják az átutazókat, a maradni vágyókat és a váratlan vendégeket.

A Rába békésebb kanyarulatait kenukkal fedezi fel a csapat

Szentgotthárd különleges helyszín, hiszen három ország határánál található, három különböző kultúrát vegyít. A hazai mellett a szlovén nemzeti kultúra különböző jegyei, az osztrák részen pedig a Rába vidéke és Németújvár környékének jellegzetessége találkozik. A termálfürdős ejtőzés után kiadósabb vízi kalandot is választhatunk a természet lágy ölén. A Rába békésebb kanyarulatait kenukkal fedezhetjük fel. Nem összekeverendő egy nyugalmas tavi csónakázással, mert a Rába ezen szakasza csendes folyású ugyan, de szabályozatlan részein észnél kell lenni a kormányosnak. Egy váratlan sodrás önhatalmúan módosíthatja a hajó sebességét és az irányt, de a 8-10 kilométeres, vezetett kenutúra pánik nélkül, kisebb erőfeszítésekkel teljesíthető.

Az Őrség valódi arcát, csodálatos természeti értékeit ismerhetjük meg, ha kerékpárra pattanunk

Kísérő vagy gyakorlott vezető nélkül ne vágjunk bele a könnyűnek ígérkező kenuzásban. A többnapos sportolás és kilométerszámlás utána én elégedett nyugtáztam, hogy megérdemlek még egy pancsolást, szállodai kényeztetést és gasztronómiai túrázást is. Nem volt kérdés a befejező állomás.

A táj nevében őrzi legfontosabb feladatát, hiszen a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek, akik a határvonalat magaslatokról figyelték. Ebből ered a táj neve: Őrség. Az Őrségi Nemzeti Park feladata ma sem változott, hiszen a flóra és fauna védelméről, a páratlan természeti értékekről gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!