Utazó

2016.05.03. 14:45

Gazdag épített és szellemi örökség, aktív pihenési lehetőségek Pápán

Pápa - Egy kicsit mindenki pápai - tartja a mondás Pápán és környékén, aminek érdemes is utánajárni a nagy múltú, számos kulturális és szabadidős programot kínáló csaknem 32 ezer fős bakonyaljai településen, melyet Magyarország egyik legszebb barokk stílusú városaként tartanak nyilván.

Polgár Tibor

Pápát a reformkorban a Dunántúl Athénjeként is emlegették meghatározó kulturális szerepe miatt, jó hírű oktatási intézményei miatt pedig a mai napig gyakran használják vele kapcsolatban az iskolaváros jelzőt. Épített és szellemi öröksége igazán különlegessé teszi, ennek is köszönhető a belváros egyedi hangulata, a békebeli időket idéző atmoszférája.

A Fő téren magasodó katolikus Nagytemplom méltán számít a város egyik jelképének. A Dunántúl egyik legnagyobb hatású építményeként is számon tartott, klasszicizáló késő barokk stílusú templom 42 méter hosszú, 22 méter széles, belmagassága 24 méter, a két torony magassága pedig eléri a 72 métert. A grandiózus épületet gróf Eszterházy Károly egri püspök, pápai földesúr kezdeményezésére 1774-ben kezdték el építeni, a munka közel 15 évig tartott, végül a végső díszítések elhelyezése után 1795. május harmadikán szentelték fel.

A pápai Esterházy-kastély főépülete 1999 és 2015 között összesen mintegy hárommilliárd forintból újult meg. Ennek eredményeképpen az épület ismét eredeti fényében tündököl. (Fotó: Polgár Tibor)

A Nagytemplom mögött a város egy újabb emblematikus épülete helyezkedik el, az Esterházy-kastély, amely 1743 és 1784 között épült XV. századi váralapokra. Az elmúlt évtizedekben állami és európai uniós forrásoknak köszönhetően több ütemben újult meg a kastély, melynek főépületére 1999 és 2015 között összesen mintegy hárommilliárd forintot költöttek. Ennek eredményeképpen a pápai Esterházy-kastély ismét eredeti fényében tündököl, miközben többféle programmal várja a látogatókat, akik előtt így megelevenedik a barokk kor világa, a nagy múltú épület és a városban egykor jelentős szerepet betöltő Esterházyak története. Az interaktív attrakciók közül érdemes kiemelni a helyi Pegazus Színház által működtetett, Magyarországon egyedülállónak számító marionett-bábszínházat.

Az aktív pihenést szolgálja a Várkertfürdő a különféle igényeknek megfelelően kialakított medencéivel

A város kedvelt pihenőhelyének számít az Esterházy-kastély szomszédságában lévő Várkert. Ebben a növényritkaságokkal színesített parkban található meg hazánk legnagyobb törzskörméretű platánfája. A város kuriózumaihoz kapcsolódóan feltétlenül meg kell említeni a kulturális értékekben gazdag Pápai Református Gyűjtemények óegyiptomi kiállítását, melynek fő attrakcióját egy több ezer éves koporsó és múmia alkotja, emellett pedig a Szépművészeti Múzeum is adott kölcsön a korszakból származó tárgyakat a tárlathoz.

Ugyancsak a belvárosban látogatható meg a Kékfestő Múzeum, ahol a kékfestés mesterségének rejtelmeibe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. Az 1962 óta nyitva tartó múzeumot a Kluge család által 1786-ban alapított, majd hét generáción keresztül egészen 1956-ig üzemeltetett kékfestőműhely több mint 200 éves épületében alakították ki. Itt többek között megtekinthető a kékfestés munkafolyamatának minden állomása a mai napig működőképes gépekkel együtt.

A Fő téren magasodó Nagytemplom Pápa egyik jelképének számít (Fotó: Polgár Tibor)

Az aktív pihenést és a felhőtlen kikapcsolódást szolgálja a Várkertfürdő a különféle igényeknek megfelelően kialakított medencéivel, változatos elemekből álló csúszdaparkjával, valamint sportpályáival. Mindezt a gyógy- és termálfürdő, illetve a reumatológiai és mozgásszervi betegek rehabilitációjára alkalmas korszerű gyógyászati centrum szolgáltatásai is kiegészítik. Érdemes megjegyezni: a pápai fürdőt kiszolgáló kút vize Magyarország tíz legjobb minőségű ásványvize közé tartozik, nem utolsósorban pedig 2006-ban gyógyvízzé nyilvánították.

A város határában, az Öreghegyen közel 8,5 hektáron fekszik a Hagyományok Hegye elnevezésű történelmi, néprajzi és természetismereti szabadidőközpont, mely a Kárpát-medence történelmét mutatja be. Az ide ellátogatók egyebek mellett áttekintést kaphatnak a honfoglalás előtti időkről, bepillantást nyerhetnek a fegyverforgatás és az íjászat fortélyaiba, valamint megismerkedhetnek az egykor használt gyógynövényekkel. Itt található Pápa legmagasabb pontja a maga 176 méterével, a tájban való gyönyörködést pedig egy kilátótorony is segíti.

Pápa hagyományos városi programokban sem szűkölködik, ezek sorából kiemelkedik többek között a játékfesztivál, az agrárexpó, a lovas majális, a Pegazus-parádé, a borfesztivál és a Gyertyafényes advent elnevezésű rendezvény.

 

Seregélyes Mátyás, a város egyetlen négycsillagos szállodájának vezetője érdeklődésünkre elmondta: tapasztalataik szerint Pápa országszerte egyre csábítóbb a turisták körében, ami leginkább a Várkertfürdőnek, illetve az Esterházy-kastély és a Fő tér rekonstrukciójának köszönhető. Hozzáfűzte, a települést gazdag történelmi múltja, barokk kisvárosi hangulata, valamint a környék természeti értékei ugyancsak vonzóvá teszik.

Címkék#pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!