Utazó

2017.02.21. 11:40

Felső határ a csillagos ég

Vágyunk a magasba, miközben összeszoruló gyomorral szállunk be a felhők közé repítő gyorsliftbe, számoljuk a másodperceket, majd szédülve lépünk ki, és az elénk táruló panoráma láttán csak annyit tudunk mondani: ez hihetetlen!

Osváth Sarolta

Az első "torony-élmény" még egyetemista koromban ért, amikor kivételes szerencse folytán az akkor a világ második legmagasabb épületének számító moszkvai osztankinói tévétorony látogatói közé tartozhattam. Az 577 méter magas torony körbeforgó kilátószintjéről száz kilométerre lehetett ellátni, lábunk alatt "hevert" a hatalmas kiterjedésű város.

A dubaji Burdzs Kalifa 828 méteres magasságával jelenleg a legmagasabb ember alkotta szerkezet

A magas épületek és tornyok persze a világ nyugati és keleti nagyvárosaiban akkor már javában versengtek egymással. New Yorkban az Empire State Building terve a gazdasági világválság idején született és alig egy év alatt rohamtempóban megvalósult. 102 emeletével és 381 méteres magasságával 1972-ig a Föld legmagasabb épülete volt, aztán lekörözte a tragikus véget ért World Trade Center ikertornyainak 417 méteres magasságával, két évvel később pedig a chicagói Sears Tower került az élre 442,1 méterével, csekély 25 évre.

A New York-i One World Trade Center "csak" a kilencedik a sorban

Jelenleg az Empire State Building New Yorknak már csak a harmadik legmagasabb épülete. New Yorkban azóta - pontosan a terroristamerényletben összedőlt régi helyén - felépült a One World Trade Center. Kilátója jelenleg a legmodernebb és legmagasabb az amerikai metropoliszban, 386 méteres magasságban, három szinten 360 fokos panorámát nyújt. A világon azonban még így is "csak" a kilencedik a sorban.

A Petronas-tornyok, köztük a Skybridge híddal

Időközben ugyanis Ázsia és főként az arab országok ugyancsak magasra törtek. Bár az épületek és tornyok elsősorban magasságukkal versenyeznek, valójában az igazi megmérettetést a bennük megtestesülő műszaki, építészeti tudás jelenti. Nem véletlen, hogy szinte csodájára járt a világ amikor 1998-ban Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban elkészült a Petronas-ikertornyok fantasztikus együttese, rögtön magához ragadva a 452 méteres magassági rekordot is.

A két tornyot 170 méter (41. és 42. emelet) magasságban kétszintes 58,4 méter hosszú acélhíd, a Skybridge köti össze. A 750 tonnás híd 2000-től a nyilvánosság számára is látogatható, a tornyok csúcsaiba azonban nem lehet felmenni. Az I. torony teljes egészében az építtető kőolajtársaság irodáinak ad helyet, a II. toronyban ismert "multik" bérlik a méregdrága irodákat. De nem hiányoznak a bevásárlóközpontok, a luxusüzletek és éttermek sem. A Petronas-tornyok szintén éveken át birtokolták a világ legmagasabb épülete címet. A 88 emeletes tornyok motívumai tükrözik az iszlám művészetet és a muszlim vallást.

Mekka hatalmas szállodája. Tetején található a világ legnagyobb óratornya
Fotó: Osváth Sarolta, Wikipedia

Kínában az első 100 méter fölötti épület 1968-ban készült el, azóta a felhőkarcolók száma az ötszázat is jócskán meghaladja, a többség Hongkongban található. Csodálatos a magas házakkal teletűzdelt tengerparti negyed Sanghajban, ahol ugyancsak felfedezhetünk egy világrekordert. A sörnyitóhoz hasonlítható formájú magas épület üvegfelületei a tenger színét tükrözik vissza. A sanghaji World Financial Center Kína neves felhőkarcolója, a 2000-es évek elején épült. A 492 méter magas, 87 szintes karcsú üvegpalota valóságos város.

Aztán jöttek az ötszázasok: a Taipei 101 - Tajvan szeme elérte a 509 métert, bár 101 emeletéből öt a föld alatt található. Nemcsak a méretei miatt jelentős, hanem azért is, mert igazi "zöld" épület, a fűtését és az energiaellátását természetes forrásokból oldják meg, ezért számos díjjal is jutalmazták.

Több se kellett a szaúdiaknak, Mekkában 600 méter magas hotelt építettek egy domb tetején álló fellegvárba, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a híres Nagy Mecsetre. A torony tetején található hatalmas óra a legnagyobb óratorony a világon - az épülettől huszonöt kilométernyire ellátszik.

Jelenleg a világ legmagasabb épülete Dubaj hírnevét növeli a világban: a Burdzs Kalifa nevű kecses épület 828 méteres magasságával és 160 emeletével a legmagasabb ember alkotta szerkezet. Több mint 300 méterrel megelőzte a Taipei 101-et, amely szintén világrekorder volt egy-két évig.

A 2010 januárjában megnyitott toronyház alaprajza a háromlevelű pókliliomra hasonlít, és iszlám építészeti jegyeket is tartalmaz. Kívül és belül áthatja fényűzés, luxushotel és -apartmanok kényeztetik mindazokat a kiváltságosokat, akik megengedhetik maguknak az ottlakást. A bámész turisták is bebocsátást nyernek, két emelet kilátóval kecsegtetik őket, na meg a mérhetetlen gazdagság filingjével.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!