Utazó

2016.06.15. 09:35

Egyiptom varázsa mit sem kopott

Hurghada, Luxor - Idén nem kell nagy zsúfoltságtól tartaniuk azoknak, akik Egyiptomot választják nyaralásuk helyszínéül. Márpedig miért ne választanák?

Németh F. Bernadett

Hiszen az afrikai állam természeti és kulturális értékei mit sem veszítettek vonzerejükből, sőt, miután nem kell egymás lábát taposni, még kényelmesebben, ráérősebben lehet szemügyre venni azt a sok-sok szépséget, amit ez a színes, érdekes vidék tartogat a látogató számára. A kevés turista miatt soha nem látott képeket lehet készíteni például a Nílus nyugati partján, Luxorral szemben található, híres Hatsepszut királynő halotti templomáról, hiszen ez a teraszos építmény szinte nem látszott teljes valójában a rengeteg látogatótól.

A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraó és feleségének ülőszobrai, alatta a Hatsepszut-templom
Fotó: Németh F. Bernadett, Bánkövi Dorottya

Érdemes figyelembe venni, és Egyiptom javára billentheti a mérleg nyelvét a tervezésnél az is, hogy a tengerparti pihenések jóval nyugodtabbak, a személyzet előzékenyebb, valamint, hogy a Vörös-tenger megismételhetetlen élővilágát is minőségibb körülmények között fedezhetjük fel, azon egyszerű oknál fogva, hogy az oktatóknak, búvároknak több idejük jut egy-egy turistára. A Vörös-tenger élővilága pedig a mai napig szinte érintetlen: a felszíni búvár is órák hosszat bámulhatja a korallzátonyoknál élő színes halakat, rájákat, sőt, ha szerencséje van, a Marsa Alam melletti búvárközponttól kihajózva, tengeri tehenet és tengeri teknősöket is láthat.

Fény és árnyék: a Nílusban fürdenek a helyiek, alatta egy ötcsillagos szálloda strandja

Ami nekünk, látogatóknak szerencse, szerencsétlenség az egyiptomiaknak. A helyi turisztikai szakemberek becslése szerint idén nem lesz több négymilliónál a turisták száma. Tavaly ennek a dupláját, a csúcsidőszakban, 2008-ban 12 millió látogatót fogadott Egyiptom. Aki ebbe az országba látogat, készüljön fel a nagyon nagy mélységekre és magasságokra: a világörökség részének tekintett piramisok, a Királyok völgye sírjai, a csodálatos templomok mellett Luxorban, Kairóban nagyon sok a szegénynegyed, ahol igen szerény körülmények között élnek az emberek. Ugyanígy a Nílus vidéki parasztok, akik nemegyszer középkori eszközökkel szállítják a vizet a termőföldekre és művelik meg azokat. Ugyanakkor Egyiptomban is jelen vannak a nemzetközi szállodaláncok (Novotel, Radisson), ahol ugyanazt a színvonalú szolgáltatást kapjuk, mint másutt a világban, a hurghadai jachtkikötő pedig vetekszik a dél-franciországiakkal.

Egy férfi bújik át a denderai templom átjárójában. A templomot Hathor isten tiszteletére emelték Ptolemaiosz uralkodása alatt

Egyiptom bevételeinek döntő részét a turizmusból szerzi, ezért mindent megtesznek a turisták biztonsága érdekében: szigorodtak a reptéri ellenőrzések, az országutakon sűrűn állítják meg a járműveket az ellenőrző pontokon rendőrök, és katonák, fegyveresek őrzik a szállodákat is.

Életképek Egyiptomból: beduin nő a sivatagban, érdeklődő gyerekek, utcarészlet a szegénynegyedből

Címkék#Egyiptom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!